αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Δικαίωμα στέγασης σε φοιτητικές εστίες

Μόνο οι φοιτητές που είναι... επιμελείς -δεν ξεπερνούν δηλαδή τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών τους- και παράλληλα έχουν χαμηλό εισόδημα θα έχουν στο εξής δικαίωμα στέγασης στις φοιτητικές εστίες.
Το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), προχώρησε σε «εκκαθάριση» των εστιών το προηγούμενο διάστημα και κατάφερε να εξοικονομήσει επιπλέον 2.500 δωμάτια.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν επί χρόνια υπό την «κατοχή» φοιτητών, ενώ είχαν παρατηρηθεί και φαινόμενα υπενοικίασής τους σε νεότερους φοιτητές έναντι 200 - 250 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 1.050 «αιώνιοι» φοιτητές αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους τα οποία εκμεταλλεύονταν για 7 έως 8 χρόνια, ενώ υπήρχε και ένας που το είχε στην κατοχή του επί 18(!) χρόνια.

Κριτήρια

«Θέλω να κάνω σαφές ότι τα δωμάτια στις εστίες θα δοθούν σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Και αυτοί είναι φοιτητές με κοινωνικά κριτήρια, μέσα στον χρόνο των σπουδών τους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου χθες, μετά την επίσκεψή της στο ΕΙΝ. Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να αλλάξει συνολικά ο τρόπος στέγασης των φοιτητών. Ήδη, το ΕΙΝ επεξεργάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε στα κέντρα των πόλεων να λειτουργήσουν ως εστίες ακόμη και διαμερίσματα.
Σημειώνεται ότι στις 25 φοιτητικές εστίες που διαχειρίζεται το ΕΙΝ διαμένουν συνολικά 8.097 φοιτητές, εκ των οποίων οι 6.982 φοιτούν σε ΑΕΙ και οι 1.115 σε ΤΕΙ. Παράλληλα, επιπλέον 6.000 φοιτητές διαμένουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ωστόσο, οι συνολικά 14.000 θέσεις δεν επαρκούν, καθώς αφορούν μόλις στο 9% των περίπου 150.000 φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή στέγη.

Χαρά Καλημέρη
Top