αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Εκδήλωση για τον Μακαριστό Επίσκοπο Κυθήρων Ευθύμιο Καββαθά

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Αν και λίγο καθυστερημένα προβάλλεται
, τουλάχιστον δεν την είδα σε κάποιο blog, πιστεύω πως αξίζει αυτή η ανάρτηση, καθώς πριν λίγες ημέρες τιμήθηκε στα Κύθηρα μια σπουδαία μορφή της Ορθοδοξίας και με Αραχωβίτικες ρίζες.
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/9/2010 με εξαιρετική επιτυχία η τιμητική εκδήλωση, που οργάνωσε η Μητρόπολη Κυθήρων για τον αείμνηστο Επίσκοπο Κυθήρων Ευθύμιο Καββαθά (1848-1915), ο οποίος εποίμανε την τότε Επισκοπή Κυθήρων για 13 χρόνια, στις αρχές του 20ου αιώνα.
Στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, έγινε παρόμοια εκδήλωση στην Αράχωβα, γενέτειρα του Μακαριστού Ιεράρχου, στην οποία παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ και αντιπροσωπεία Κυθηρίων.
Η εκδήλωση στα Κύθηρα, έγινε...

...στο ανοιχτό θέατρο Ποταμού και σε αυτήν παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και εκπρόσωποι από την Αράχωβα. Παρέστη ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Κουκούλης Θ., η Έπαρχος κ. Φατσέα Χρ. και την παρακολούθησαν περίπου διακόσια πενήντα άτομα.


Το πρόγραμμα συντόνισε επιτυχώς ο π. Πέτρος Μαριάτος και στο πρώτο μέρος ακούσθηκαν εκκλησιαστικοί ύμνοι από εννεαμελή βυζαντινή χορωδία ιεροψαλτών της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας.


Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, έκανε μία σύντομη εισαγωγή και αμέσως μετά ο Δήμαρχος Κυθήρων, η Έπαρχος Κυθήρων και ο Πρόεδρος του λαογραφικού ομίλου Αράχωβας κ. Λούσκος Στυλ. απηύθηναν σύντομο χαιρετισμό.


Το πρώτο μέρος έκλεισε με την ομιλία του π. Νεκταρίου Τσεκούρα ιερομονἀχου και αδελφού της Μονής του Οσίου Σεραφείμ Βοιωτίας, από όπου και ο Μακαριστός τιμώμενος Ιεράρχης ξεκίνησε την εκκλησιαστική του σταδιοδρομία.


Ο π. Νεκτάριος για είκοσι λεπτά καθήλωσε το ακροατήριο με το ύφος του αλλά και με αυτά που είπε για τον αείμνηστο Επίσκοπο Κυθήρων Ευθύμιο.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με Κυθηραϊκή Εκκλησιαστική χορωδία, η οποία έψαλλε ύμνους υπό την διεύθυνση του Θεολόγου κ. Λουράντου Γεωργίου.
Επακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της φιλολόγου κ. Λούσκου Καλής από την Αράχωβα με θέμα: "Ο αοίδημος Επίσκοπος Κυθήρων Ευθύμιος Καββαθάς και η προσφορά του στην εκκλησία".
Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν στην συνέχεια η ομιλία του π. Πέτρου Μαριάτου με θέμα : "Συμβολή στην συνέχιση του λειτουργικού οράματος του Επισκόπου Ευθυμίου".


Τελευταίος ομιλητής ο ιατρός κ. Μεγαλοκονόμος Κοσμάς, ο οποίος με γλαφυρότητα και παραστατικότητα, μίλησε για το ιστορικό της ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Ιλαριωτίσσης Ποταμού και τους αγώνες του Μακαριστού Ποιμενάρχη Ευθυμίου για την αποπεράτωση του.
Το δεύτρο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με σύντομη αλλά πολύ αξιόλογη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.
Στο τρίτο μέρος παρουσιάστηκε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και πρώτη η Φιλαρμονική Ποταμού υπό την διεύθυνση του κ. Στρατή Θεοδωρακάκη, πσρουσίασε επιτυχώς το πρόγραμμα της.


Η επόμενη παρουσίαση ήταν η μεγάλη στιγμή της βραδιάς. Το θέατρο του Ποταμού και οι γύρω λόφοι αντιλάλησαν από τους λεβέντικους ρουμελιώτικους σκοπούς.Η πίπιζα και το ταμπούρλο συνόδεψαν το τραγούδι και το χορευτικό του Λαογραφικού ομίλου Αράχωβας χόρεψε και κατασυγκίνησε τους πάντες.



Και η βραδιά έκλεισε με τους δικούς μας χορούς. Εννέα σπαλετοφορούσες χόρεψαν Τσιριγώτικους και επτανησιακούς χορούς, που μπορεί να μην έχουν την λεβεντιά της Ρούμελης, έχουν όμως την δική τους χάρη, μάλιστα έτσι όπως τους παρουσίασε η κ. Ελένη Χατζοπούλου-Τζοβάρα.

----------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος

http://kithiraikanea.blogspot.com

Nίκος Δαλαρούγκας

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε Νικόλα μη μας τα χαλάς τώρα. Μια χαρά μας έλεγες για τον καιρό και την Πυροσβεστική.Τι μας τους έβαλες τους παπάδες εδώ να τους κάνουμε; Δεν τους γουστάρουμε.Άστον τον Καββαθά καλά είναι εκεί που είναι.Δηλαδή να βάλω κι εγώ μια δημοσίευση για τον Παπακώστα και τον Παπαδημήτρη; Αστο να πάει στο διάολο.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΝΤΕΛΑΛΗ ΤΙ ΜΑΣ ΒΑΛΑΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΕΣΥ ΚΙ Ο ΝΙΚΟΣ;ΒΓΑΛΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΕΛΑΛΗ ΜΑΣ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕΣ ΣΕ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΣ;;;;;;;ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ....ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Ανώνυμος είπε...

ωρε ρασο και κακο.μαυριλα καργα.μακρια απο μας

ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ είπε...

Aγαπητοί συγχωριανοί, η παραπάνω ανάρτηση δεν έχει ουδεμία σχέση με τον ντελάλη, ήταν μια καθαρά δική μου επιλογή.Επειδή έχω κάποια σχέση με το νησί και διαβάζω που και που τα ανάλογα blogs της περιοχής και γνωρίζοντας το έργο και τις ημέρες του Μακαριστού Επισκόπου ο οποίος κατάγεται από την Αράχωβα,είπα για ΚΑΘΑΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ να προχωρήσω στην προβολή του θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειραζει ρε Νικο,ας ειναι.Μπραβο για το εργο που επιτελεις.Σε ευχαριστουμε.

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα να ενημερώσεις και να διαφωτίσεις τους ΕΛΛΗΝΕΣ για το ποιοι πραγματικά είναι οι ιερείς των εβραιοχριστιανών και τι πρεσβεύουν...και πόσο κακό έχουν προκαλέσει με τη διάδοση της εβραϊκής τους αίρεσης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.ΑΝ βέβαια ξέρεις...Όλοι οφείλουμε να ξέρουμε....

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ είπε...

Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή, γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή ?
άμα δεν την έτρωγα παιδάκιμ θα ρώταγες ? αλήθεια γιατί οι παπάδες με τόση νηστία έχουν μεγάλο ζβερκοκοίλη ? μάλλον θα βαπτίζουν το κρέας ψάρι και το σαγανάκι μαρδί.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΣ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΑΡΟΣ;;;;;;;;ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΕ ΠΑΝΤΡΕΨΕΙ Ο ΠΑΠΑ-ΧΑΡΟΣ.....ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΣΑΣΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;;;;

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

ΝΙΚΟ ΣΥΝΕΧΙΣΕ, ΜΗ ΜΑΣΑΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ!!!!!!!!

ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ είπε...

Τουλάχιστον, νταούλι, καμζόλα και πίπιζα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο νησί των Κυθήρων.Κατά την προσωπική μου άποψη, τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι καλό να γίνονται, έτσι ώστε ο ένας τόπος να μαθαίνει τις παραδόσεις του άλλου.
Όσο αφορά το θέμα θρησκεία σηκώνει μεγάλη συζήτηση......Σίγουρα όποιος δεν έχει ασχοληθεί και έχει μείνει με αυτά που έμαθε από το σχολείο στο μάθημα των θρησκευτικών,βλέπει μόνο την μια πλευρά του νομίσματος.Αλλα και πάλι μην πάμε μακρυά, η καθημερινότητα και οι εξελίξεις στο χώρο της Εκκλησίας, πολλές φορές απομακρύνουν τον κόσμο, γιατί οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι του Κυρίου -ιερωμένοι-δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό δεν επιτελούν έτσι όπως πρέπει το έργο τους.Και ποιος στα παιδικά του χρόνια δεν βίωσε την παρουσία του Τιμωρού Θεού που ήθελαν κάποιοι να μας πασάρουν.Χριστιανός και καλός δεν είσαι με το να πηγαίνεις στην Εκκλησία κάθε Κυριακή, αλλά να είσαι σωστός με τους γύρους σου και να το δείχνεις όχι επιδεικτικά αλλά να το αισθάνεσαι.

Ανώνυμος είπε...

Η καλοσύνη και η αγάπη για τον Άνθρωπο δεν είναι μονοπώλιο των χριστιανών. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.Ας διαβάσει κάποιος "χριστιανός" τα εγκλήματα της παλαιάς διαθήκης ...
Άλλο είναι καλός άνθρωπος και άλλο καλός χριστιανός.Μη μπερδευόμαστε...

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα να ενημερώσεις και να διαφωτίσεις τους ΕΛΛΗΝΕΣ για το ποιοι πραγματικά είναι οι ιερείς των εβραιοχριστιανών και τι πρεσβεύουν...και πόσο κακό έχουν προκαλέσει με τη διάδοση της εβραϊκής τους αίρεσης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.ΑΝ βέβαια ξέρεις...Όλοι οφείλουμε να ξέρουμε....

ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ;
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΦΑΝΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ;
ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ''ΕΒΡΑΙΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ'' ΙΕΡΕΙΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ, ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ ΦΑΝΕΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΚΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝΟΥΣ ΛΑΣΠΗΣ.
ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΒΙΩΝΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΓΧΥΣΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

Όποιος ενδιαφέρεται και αναζητά την αλήθεια, διαβάζει και κανένα βιβλίο.Εσύ που την έχεις βρει σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Εμένα θα μου επιτρέψεις να συνεχίσω.Ε;
Μέχρι τότε μάθε τουλάχιστον να γράφεις σωστά ελληνικά.
Δεν κρύβομαι "κάτω" (με ωμέγα σε παρακαλώ)αλλά "πίσω από την ανωνυμία".
Εδώ κρίνονται και σχολιάζονται οι απόψεις από μόνες τους και όχι τα πρόσωπα που τις εκφράζουν.

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΗΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ????ΜΗΠΩΣ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ????ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ???ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ,ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΙΣΑ ΙΣΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΙΚΟΣ.ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΟΝΟ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙΣ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΙ''ΕΒΡΑΙΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ''.ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΨΑΞΙΜΟ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο βιβλίο που διάβασα, αγαπητέ, είναι η Παλαιά διαθήκη. Ακολούθως την Καινή Διαθήκη.
Εκεί λοιπόν που ο Αδάμ και η Εύα γέννησαν τον Κάιν και τον Άβελ, που μετά σκότωσε ο ένας αδερφός τον άλλον και αφού δεν υπήρχε άλλη γυναίκα αυτός που έζησε συνουσιάστηκε με τη μάνα του,άρχισα να έχω ενστάσεις.Αν εσένα σε καλύπτουν όλα αυτά -και όχι μόνο-εμένα δε με ενοχλεί.
Δε γίνεται άλλωστε να έχεις άποψη για κάτι που δεν έχεις διαβάσει. Ούτε υπάρχει αντίδραση χωρίς δράση.
Καλημέρα...

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΣΣΩΡΙΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ.
ΨΑΞΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ.
ΚΑΙ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥ ΜΟΝΟ Ο ''ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ''.
ΞΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ!
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ!!!
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟ..ΣΥΝΕΧΙΣΕ..ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ..ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ..ΠΑΤΡΙΔΑ..ΘΡΗΣΚΕΙΑ..ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ..ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΑΞΙΕΣ ΣΥΧΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ..

Top