Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το νομικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει ήδη συντάξει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, από τις 14 Νοεμβρίου στις 12 Δεκεμβρίου, διευκολύνοντας έτσι τον Γιώργο Παπανδρέου, στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές!
Η σύνταξη μιας τέτοιας πράξης νομοοθετικύ περιεχομένου κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος από το γεγονός ότι η Βουλή έχει σταματήσει τις εργασίες της, και θα επαναλειτουργήσει την επομένη του δεύτερου γύρου των εκλογών για τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, αμέσως μετά δηλαδή από την Κυριακή 14 Νοεμβρίου.
Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό, από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου υλοποιήσει τη σκέψη περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου, η συγκεκριμένη νομοθετική πράξη περί μετάθεσης του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, του προσφέρει τη δυνατότητα να στήσει διπλές κάλπες, επιδιώκοντας να διοχετευτεί στην αυτοδιοικητική κάλπη η δυσφορία των πολιτών για την Κυβέρνηση.
Από sofokleous10.gr
1 σχόλια:
Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...)
Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της “δεκάτης”, που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες “εθνικές γαίες” με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε “τι πέτυχαν με όλα αυτά;”, σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το “Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαριλάου Τρικούπη το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.
Δημοσίευση σχολίου