αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Καλό φθινόπωρο

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Μπήκαμε και επίσημα πλέον την εβδομάδα που διανύουμε στο φθινόπωρο και φαίνεται πως ο καιρός συμβαδίζει με την εποχή. Το καλοκαίρι τελείωσε, τα πρωτοβρόχια άρχισαν και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.
Με λίγα λόγια, ήδη από νωρίς το πρωϊ μουντός καιρός επικρατεί στην Αράχωβα με ψιλόβροχο, ενώ τα προγνωστικά μοντέλα θέλουν κατά τις μεσημεριανές ώρες μέχρι νωρίς το βράδυ να περνά και καταιγίδα. Αύριο αλλά και όλη την εβδομάδα άστατος θα παραμείνει ο καιρός με ασθενείς βροχές κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία σε άνοδο την Τετάρτη και σε πτώση από την Πέμπτη το βράδυ.

Τέλος έχω να προτείνω όποιος επιθυμεί, κατόπιν συνεννοήσεως, μπορεί να επισκεφτεί το χώρο του Μετεωρολογικού σταθμού Αράχωβας και να ξεναγηθεί. Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκομαι στην Αράχωβα. Για επικοινωνία μαζί μου nick_dalas@yahoo.gr

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. Δαλαρούκα υπό ποία ιδιότητα μας προσκαλείτε για ξενάγηση? Πού είναι ο Μετεωρολογικός σταθμός? Είσαστε Μετεωρολόγος? Μπορείτε να μας δώσετε το βιογραφικό σας?

ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ είπε...

Eίμαι Τεχνολόγος Γεωπόνος (Δασοπόνος) και υπηρετω στο Πυροσβεστικό Σώμα.Από μικρός είχα πάθος με την μετεωρολογία και από το γυμνάσιο ασχολιόμουν ερασιτεχνικά με τον καιρό.Μάλιστα, είχα τοποθετήσει τον πρώτο πλήρη ιδιωτικό σταθμό στην Αράχωβα στην αυλή του σπιτιού μου στη θέση Κούκουρας.Πριν απο 3 χρόνια πήρα την απόφαση να ασχοληθώ περισσότερο και να μου επιτραπεί πιο επιστημονικά.Έτσι λοιπόν, μαζί με τον καλό φίλο και επίσης καιρόφιλο Γιώργο Οικονόμου ήρθαμε σε επαφή με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και τοποθετήσαμε έναν αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στον Δημοτικό χώρο που βρίσκονται οι δεξαμενές ύδρευσης άνωθεν του χωριού.Επειδή πολύς κόσμος έχει δει ζεστά το σταθμό στην Αράχωβα σκέφτηκα όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί τον χώρο και με απλά λόγια θα προσπαθήσω να εξηγήσω την σημασία της λειτουργίας ενός σταθμού.Είναι ένα ωραίο χόμπυ η μετεωρολογία και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον,πόσο μάλιστα τώρα που οι κλιματικές αλλαγές αρχίζουν να θεωρούνται δεδομένες.

ονομα είπε...

Μπράβο Νίκο για το ήθος και τη σοβαρότητα της απάντησής σου.

Η δουλειά που κάνουν τα δύο αυτά παιδιά (σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών -προς αποφυγή παρεξηγήσεων) είναι αξιέπαινη. Μάλιστα από ότι γνωρίζω πληρώνουν από την τσέπη τους για να κάνουν το... χόμπυ τους προκειμένου να μαθαίνουμε εμείς τον καιρό.

Επίσης να τονίσω, ότι στον ακόλουθο σύνδεσμο http://penteli.meteo.gr/stations/arahova (μπορείτε να τον βρείτε και στην μπάρα του Ντελάλη με τίτλο Σύνδεσμοι-Μετεωρολογικός Σταθμός), παρουσιάζονται οι μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπου και μπορεί κάποιος να δει ότι την επίβλεψη του Σταθμού έχουν τα 2 παιδιά.

Συγχαρητήρια παιδιά και συνεχίστε με το Γιώργο την πολύ καλή δουλειά που κάνετε εκεί με το Σταθμό.

Το χωριό έχει ανάγκη από τέτοιου είδους προσεγγίσεις.

Με εκτίμηση
Ντελάλης

ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ είπε...

Ξέχασα να σας αναφέρω,ότι την Δευτέρα θα γίνει μια δοκιμαστική τοποθέτηση κάμερας (webcamera),έτσι ώστε ο επισκέπτης της ιστοσελίδας του σταθμού, να έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανή εικόνα από τον χώρο του σταθμού.

Στραβων είπε...

Συγχαρητήρια και στους δύο!

Στραβων είπε...

Συγχαρητήρια και στους δύο!

ΝΤΟΠΙΟΣ είπε...

Μπραβο στα παιδια για την προσφορα τους.
Μας ειναι χρησιμο να βλεπουμε το καιρο σε τοπικο επιπεδο ιδιαιτερα τη χειμερινη τουριστικη περιοδο
Τετοιες ενεργειες πρεπει να επικροτουνται

ΝΙΚΟΣ ΔΑΛΑΡΟΥΓΚΑΣ είπε...

Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου και να να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις,δεν είμαι μετεωρολόγος,ούτε το παίζω επιστήμονας,αλλά με πολύ απλά λόγια κάνω το κέφι μου.Την θεωρώ ενδιαφέρουσα επιστήμη την μετεωρολογία και προσπαθώ να την προσεγγίσω πάντα ερασιτεχνικά και με προσοχή.Οι προβλέψεις που ανεβάζω στον ντελάλη κατα καιρούς, είναι ανάγνωση κάποιων προγνωστικών μοντέλων σε συνδυασμό πάντα με τις όποιες γνώσεις έχω περί μετεωρολογίας, προσπαθώντας να επικεντρωθώ στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού.Και γκάφες θα κάνω και λανθασμένες εκτιμήσεις.Όλα είναι μες στο πρόγραμμα.Χαίρομαι πάντως όταν βγαίνω στην αγορά και ανάμεσα στα Αραχωβίτικα πειράγματα με ρωτάνε αν θα βρεξ'και αν θα ποτστουν οι ελιές.
Η πρότασή μου πάντως εξακολουθεί να ισχύει.Όποιος θέλει να δεί πως είναι ένας αυτόματος ηλεκτρονικός μετεωρολογικός σταθμός και υπό ποιες προυποθέσεις πρέπει να στήνεται,μετά χαράς θα είμαι στη διάθεσή του.

..Ι..Τ.. είπε...

ΕΥΓΕ ΣΟΥ ΠΑΙΔΙ..ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΛΑΘΗ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ..ΤΗ ΖΩΗ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ..

Top