αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Γυναίκα ψαράς έπιασε καρχαρία στις Λιβανάτες

Είναι η μοναδική γυναίκα επαγγελματίας ψαράς της περιοχής. Από μικρό παιδί στο καΐκι μαζί με τον πατέρα της.

"Είμαι από 10 ετών στη θάλασσα, τέτοιο πράγμα δεν μου έχει ξανατύχει... Δεν μπορούσα να τραβήξω τα δίχτυα. Με βοήθησε ο πατέρας μου, αλλά και πάλι ήταν πολύ δύσκολα...", είπε η γυναίκα. Ο "σαπουνάς" ζύγιζε 270 κιλά και δεν μπορούσε να σηκώσει τα δίχτυα...


Τα "βαριά" δίχτυα είχαν πέσει αποβραδίς και το πρωί γύρω στις 8:30 το ψαροκάικο της Βιβής από τις Λιβανάτες ανοίχτηκε στο βόρειο Ευβοϊκό για να τα μαζέψει. Ήταν σε βάθος 50 μέτρων περίπου. Όταν άρχισαν να τα τραβάνε με τον ηλικιωμένο πατέρα της δεν μπορούσαν να φανταστούν τις τους επιφύλασσε η ψαριά. Ήταν τόσο βαριά, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες και τη βοήθεια της τεχνολογίας κατάφεραν τελικά να τα σηκώσουν και με έκπληξη να δουν πιασμένο στα δίχτυα ένα τεράστιο καρχαρία.

Το καρχαριοειδές είναι ένα από τα είδη που συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες και λέγεται "σαπουνάς", είναι όμως σπάνιο φαινόμενο για την περιοχή του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού. Το πιο πιθανό είναι να ακολούθησε κάποιο καράβι. Ο "σαπουνάς" της φωτογραφίας ζύγιζε 270 κιλά και κανένας από τους ψαράδες της περιοχής δεν θυμάται να έχει πιαστεί στα δίχτυα τόσο μεγάλο καρχαριοειδές.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο στα Ελληνικά νερά έχουν καταγραφεί 35 είδη καρχαρία. Από αυτά τα 12 είναι επικίνδυνα, ενώ η τελευταία θανατηφόρα επίθεση έγινε το 1983 στα Άσπρα σπίτια κοντά στην Αντίκυρα Βοιωτίας. Από το 1950 είχαμε 8 θανάτους στη χώρα μας.

Τα κυριότερα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι: σαπουνάς, κεντρόνι, σκυλόψαρο, γλαύκος (μπλέ) καρχαρίας, σκυλογαλέος, λευκός καρχαρίας, αλεπού (alopias vulpinus), ίσσυρος, σφυροκέφαλος, φαλαινοκαρχαρίας (νοτίως της Κρήτης), σκομπροκαρχαρίας (λάμνα), σταχτοκαρχαρίας, μικροκεντροφόρος, κοντόπτερος.

Από το lokrisnews.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΝΤΕΛΑΛΗ.ΩΡΑΙΟ!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!

Top