αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Πώς ξεπουλήθηκε ο Παρνασσός

Το παρακάτω είναι ρεπορτάζ του διαδικτυακού zougla.gr και αφορά στο θέμα αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων 120 στρεμμάτων στην περιοχή του Παρνασσού, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν βίλες και ξενοδοχεία. Το περίεργο -κατά τη γνώμη μου και αναμενόμενο- είναι ότι κατηγορείται για όλο αυτό ένας υπάλληλος -πρώην Δασάρχης Λιβαδειάς-, ο κ. Ιωάννης Γρίβας, ο οποίος σύμφωνα με πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης φέρεται να προέβη στους αποχαρακτηρισμούς.
Θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον, αντί να προσπαθούν να καλυφθούν όλοι πίσω από τον κ. Γρίβα, που βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να απολογηθεί, να μάθουμε -εφόσον είναι αλήθεια-, τι πιέσεις ασκήθηκαν, από που, ποιοί έχτισαν βίλες και ξενοδοχεία, και ποιοι επωφελήθηκαν από όλη την ιστορία... Εκεί είναι η ουσία κατά τη γνώμη μου, κι όχι στον κ. Γρίβα. Ασφαλώς, έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης, αλλά καλό θα είναι να αρχίσουν κάποιοι να μιλάνε και να μην στρέφονται εναντίον του γνωστού ενόχου, του υπαλλήλου που βάζει την τελική υπογραφή...


Από το zougla.gr


Στα χέρια της εισαγγελέως Λιβαδειάς βρίσκεται υπόθεση που αφορά σε χαρακτηρισμούς ως οικόπεδα-φιλέτα δασικών δημοσίων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού.

Ο πρώην Δασάρχης Λιβαδειάς, κ. Ιωάννης Γρίβας, σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξαν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, προέβη σε αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, συνολικής έκτασης 120 στρεμμάτων ή 120.000 τ.μ..

Όλα άρχισαν έπειτα από καταγγελίες για δασικές εκτάσεις στις οποίες κτίστηκαν βίλες και ξενοδοχεία. Στην συνέχεια, έγινε έλεγχος για το διάστημα 1995-2003 σε 150 στρέμματα εκτάσεων και βρέθηκε ότι τα 120 από αυτά είχαν γίνει οικόπεδα ενώ ανήκαν στο δημόσιο και ήταν δασικά.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο κ. Γρίβας διετέλεσε δασάρχης Λιβαδειάς, από το 1994 μέχρι και το 2005, ενώ από το 1992 έως το 1994, υπηρέτησε ως υπάλληλος στο Δασαρχείο.

Υποψήφιος δήμαρχος με το ΠΑΣΟΚ αρχικά

Ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν υποψήφιος Δήμαρχος για τον δήμο Αμφίκλειας και Ελάτειας με σκοπό την πολιτική κάλυψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αρχικά τον υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ, αλλά μόλις μαθεύτηκε στην Ιπποκράτους ότι εμπλέκεται σε υπόθεση με αποχαρακτηρισμούς, η υποστήριξη σταμάτησε.

Στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, βέβαια, φαίνεται το ψηφοδέλτιό του καθώς και το πρόγραμμα του. Σήμερα, παραμένει δημόσιος υπάλληλος και είναι υπεύθυνος της Διεύθυνσης Δασών Βοιωτίας.

Τι διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2010, έπειτα από έρευνες, οι Επιθεωρητές, Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, συντάσσουν έκθεση «κόλαφο» με αριθμό 948/Α/2010 ΣΕΕΔΔ/Φ.1/ΕΜΠ 892/3-12-2010, που αφορά 15 υποθέσεις χαρακτηρισμών εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων Λιβαδίου, Αράχωβας του νομού Βοιωτίας.

Η έκθεση αυτή διαβιβάζεται στη Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΓΔΠΣΕ) και συγκεκριμένα στο Τμήμα Διοίκησης Προσωπικού, ενώ, παράλληλα, την παραλαμβάνει και η εισαγγελέας Λειβαδιάς, κα. Σταματίνα Περιμένη.

Στις 22 Δεκεμβρίου, του 2010, λίγες ημέρες αργότερα, δηλαδή, η ΓΔΠΣΕ αποστέλλει το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 102832/8050 στο Υπηρεσιακό Πειθαρχικό Συμβούλιο Υπαλλήλων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΥΠΣΥΠΣΕ), με το οποίο ζητάει την εφαρμογή των άρθρων 111,123 και 124 του ν.3528/07, που προβλέπει την πειθαρχική ποινή δημοσίου υπαλλήλου.Ποιες περιοχές από δάση έγιναν οικόπεδα και βίλες

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πόρισμα των ελεγκτών, οι αποχαρακτηρισμοί έγιναν στις παρακάτω περιοχές, που ήταν δασικές και προστατευόμενες βάση των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας:

-12.552,29 τ.μ. στη θέση «Φτελειές» το 1995
-17.872,80 τ.μ. στη θέση «Αρβανίτη» το 1995
-2.134,24 τ.μ. και 4.539,18 τ.μ. στη θέση «Ράμμου» το 1995
-16.662,75 τ.μ. στη θέση « Φτελειές» το 1996
-9.858,50 τ.μ. στη θέση «Αρβανίτη» το 1996 και ακόμα 5.542,88 τ.μ. το 2000 στην ίδια θέση (Μάλιστα στην συγκεκριμένη περιοχή αναγράφεται ότι θεώρησε ως αγροτικό, δασικό δρόμο, ο οποίος αποτελεί το όριο του Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού)
-4.038,89 τ.μ. στην θέση «Φυτόκ» το 1999
-7.251,99 τ.μ. στη θέση «Φτελειές» το 1999
-2.700 τ.μ. και 1.124,54 στη θέση «Λειβαδίτης» το 2000 και το 2003
-4.452,35 τ.μ. και 1.527,24 τ.μ. στη θέση «Αρχοντικά» το 2001
-4.000 τ.μ. στη θέση «Αρχοντικά» το 2002

Όλες οι παραπάνω περιοχές από δασικές έγιναν αγροτικές και στη συνέχεια πουλήθηκαν σε ιδιώτες. Αυτό, λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα την είσπραξη τεράστιων χρηματικών ποσών, αφού σήμερα στις θέσεις αυτές έχουν χτιστεί υπερπολυτελείς βίλλες, μεζονέτες και ξενοδοχεία.Τι διερευνά η εισαγγελέας

Η zougla.gr επικοινώνησε με την εισαγγελέα Λιβαδειάς, Σταματίνα Περιμένη, η οποία μας ενημέρωσε πως διερευνά σε βάθος την υπόθεση. Συγκεκριμένα έστειλε διαβιβαστικό ξανά στους επιθεωρητές για να συλλέξουν στοιχεία που αφορούν τα χρηματικά ποσά των συμβολαίων στα οποία και έγιναν οι αγοραπωλησίες αυτών των εκτάσεων .

Στη συνέχεια, αν διαπιστωθεί ότι το Δημόσιο έχασε από αυτή την κομπίνα πάνω από 73.000 ευρώ συνολικά, τότε σύμφωνα με τον νόμο 1608/1950, ασκείται ποινική δίωξη διότι είναι κακούργημα.

Σε περίπτωση, όμως, που το ποσό δεν ξεπεράσει τα 73.000 ευρώ, τότε όλη η υπόθεση θεωρείται πλημμέλημα και παραγράφεται επειδή αφορά την περίοδο 1995-2003 και έχουν περάσει 5 χρόνια.

«Η υπόθεση αυτή έχει πάρει τον δρόμο της», αναφέρει η κα. Περιμένη. «Πιστεύω πως τα στρέμματα είναι πολλά για να πουλήθηκαν συνολικά κάτω από 73.000 ευρώ» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή της στη zougla.gr.

Η πιθανότητα να παραγραφεί οποιοδήποτε αδίκημα

Η έκθεση των ελεγκτών αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να υπέπεσε επανειλημμένα σε πειθαρχικά παραπτώματα παράβασης καθήκοντος, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα. Βέβαια οτιδήποτε παράνομο έχει συμβεί πρίν από το 1997 παραγράφεται, αφού έχουν περάσει 15 χρόνια. Η ποινή, λοιπόν, του πρώην Δασάρχη θα εξαρτηθεί από τα παραπτώματα που έχουν τελεστεί από το 1997 και μετά.

Aν τα ποσά των συμβολαίων είναι χαμηλότερα από το σύνολο των 73.000 ευρώ, δεν υπάρχει αδίκημα ποινικό και η εισαγγελέας δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη. Όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που έχουν γίνει οι αγοραπωλησίες.

Από την άλλη πλευρά, η πειθαρχική ποινή μπορεί να θέσει τον υπάλληλο μόνο σε αργία, χωρίς να πάει κανείς φυλακή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ουσιαστικά θα φανεί ότι την «πληρώνει» ένας δημόσιος υπάλληλος χάνοντας προσωρινά την δουλειά του ενώ τα εκατομμύρια ευρώ από τις αγοραπωλησίες φαίνονται αρκετά για να μπορέσει κάποιος να ζήσει πλουσιοπάροχα. Μία από τις πιο αξιοπερίεργες διατάξεις όπου φυσικά το «νόμιμο» απέχει πολύ από το να είναι ηθικό. Όλα εξαρτώνται λοιπόν από το εάν ο Δασάρχης κατηγορηθεί για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, ώστε να μην παραγραφεί τίποτα.Διοικητικοί υπάλληλοι πέφτουν σε αντιθέσεις

Κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι ο πρώην Δασάρχης θα ήθελε πολύ σήμερα την θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών Βοιωτίας. Μάλιστα μερικοί κάνουν λόγω για πιέσεις που δέχεται η Γενική Γραμματέας Αποκέντρωσης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κα. Πόπη Γερακούδη, να συστήσει ως Διευθυντή τον κ. Γρίβα.

Η zougla.gr επικοινώνησε με την κα. Γερακούδη, η οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι γνωρίζει τον κ. Γρίβα προσωπικά και, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ακούσει καν το όνομά του. Βέβαια κατόπιν δεύτερης συνομιλίας μαζί της, ανέφερε ότι από την Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει λάβει μια λίστα με τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν δικαίωμα να κριθούν ως διευθυντές, μέσα στην οποία αναφέρεται και το όνομα του κ. Γρίβα.

«Την Δευτέρα 10-1-11, θα ανακοινώσω τους Διευθυντές τριών Περιφερειών ενώ στην συνέχεια και τους Διευθυντές της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας» ανέφερε σε συνομιλία που είχε η zougla.gr μαζί της.

«Δουλεύουμε σκληρά μέσα στο Σαββατοκύριακο για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, αλλά τον κύριο δεν τον γνωρίζω και ούτε τον έχω ακούσει. Είδα όμως ότι υπάρχει μια λίστα με αυτούς που έχουν δικαίωμα να κριθούν ως διευθυντές, την οποία έχω λάβει από τον κ. Παναγιώτη Ευμορφόπουλο, Γενικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στις 30-12-2010 και μέσα βρίσκεται και το όνομα του κ. Γρίβα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η zougla.gr, επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτη Ευμορφόπουλο, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει στείλει λίστα με δημοσίους υπαλλήλους που έχουν το δικαίωμα να κριθούν, στην κα. Γερακούδη.

«Δεν έχω στείλει τίποτα στην κα. Γερακούδη. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να στέλνουμε υπαλλήλους που έχουν το δικαίωμα να κριθούν ως διευθυντές», ανέφερε. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι την λίστα την έστειλε η κα. Έφη Χριστοπούλου, η οποία είναι Γενική Διευθύντρια Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σε αυτό το σημείο, όμως, επαναλαμβάνουμε ότι οι πληροφορίες της zougla.gr, αναφέρουν ότι ασκούνται στην ίδια πιέσεις από ανώτερα στελέχη της Διοίκησης για την αναβάθμιση του κ. Γρίβα.

Τι ισχυρίζεται ο πρώην Δασάρχης

Η zougla.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ιωάννη Γρίβα, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση επί του θέματος. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι στην περιοχή υπάρχουν και άλλοι με το ίδιο όνομα και ότι δεν είναι αυτός που έχει σχέση με τους αποχαρακτηρισμούς.

Πάντως η έκθεση των ελεγκτών αναφέρει ότι πρόκειται για τον πρώην Δασάρχη Λειβαδιάς, επίσης αναφέρει το όνομα Ιωάννης Γρίβας και μάλιστα αποδεικνύει ότι είναι και υπάλληλος ΠΕ Γεωτεχνικών με Ά Βαθμό. Σημειώστε, δε, ότι διατέλεσε Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Παρνασσού, σύμφωνα με το βιογραφικό στην ιστοσελίδα.


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ ντελάλη, τι είναι ο Γρίβας νομίζεις κανένα παιδάκι που τον πίεσαν και αυτός ενέδωσε αναγκαστικά?
Αρχικομπιναδόρος του κερατά είναι!Αυτός και η φιλενάδα του στη Λιβαδειά, η κυρία Κ, Ξεπουλάνε τα δάση του Παρνασσού εισπράττοντας τις μίζες του αιώνα από τους καρχαρίες.
ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Για να διατηρούν το ισοζύγιο των υποθέσεων σε επίπεδα που να μην προκαλούν την προσοχή των προϊστάμενων ελεγκτών, κόβουν τις περιουσίες του φτωχού κοσμάκη, τα καθαρά, μπλέκοντάς τους σε απίστευτες χρόνιες δικαστικές περιπέτειες!Και το παίζουν μετά και οσιοπαρθένες οι αντίχριστοι. Ο εν λόγω αθώος, ντελάλη, έχει καταστρέψει αμέτρητες οικογένειες στην Αράχωβα.
Μεχρί τώρα το Πασοκ (αναμενόμενο) αλλά και κάτι λαμόγια Δεξιοί, του κάναν πλάτες. Το όνομά του παίζει σε όλα τα γραφεία της Περιφέρειας. Όλοι, ακόμα και οι πρώην Περιφεριάρχες, τον έκραζαν, αλλά κανένας δεν τον άγγιζε. Τί άλλαξε τώρα?
Και μια ερώτηση...Με τον κοσμάκη που έχει καταστραφεί από αυτήν την υπόθεση τί θα γίνει?Πότε θα βρει το δίκιο του? Μετά θάνατον?

Ανώνυμος είπε...

Τα λαμόγια που αγόρασαν και έχτισαν την δουλεία τους έκαναν. Οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί πληρωνονται για να τους εμποδίζουν και όχι για να τους διευκολύνουν.

Ανώνυμος είπε...

...ΕΛΑ ΝΤΕ ΠΩΣ ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ;
...ΠΩΣ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΡΑΧΩΒΙΤΕΣ;
...ΠΩΣ ΘΗΣΑΥΡΙΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΡΩΗΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ;
...ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΑΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΤΑ ΠΡΩΗΝ ΨΟΦΟΠΕΙΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΙΖΙΤΟΥΔΕΣ;
...ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΑΜΑΞΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ;
...ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΛΥΚΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ...!!!!
...ΑΡΚΕΤΟΙ "ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΙ", "ΘΕΟΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ" ΚΑΙ "ΥΠΕΡΑΝΩ ΥΠΟΨΙΑΣ" ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ...
...ΜΑΚΑΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ...

Ανώνυμος είπε...

Ρε πουλατε τα ολα ρε. Λεφτα ρε!!! Βαζω στοιχημα οτι οποιος απο τους παραπανω ειχε ενα χωραφακι απο τον παππου του δεν θα το σκεφτοταν και πολυ αμα εβλεπε το κασερι!! Ετσι μπραβο, μην αφησετε λιμεριδα

Ανώνυμος είπε...

Μου αρεσε παρα πολυ το σχολιο του ανωνυμου με τα κεφαλαια γραμματα!!! Φωτογραφιζει καποια ατομα χωρις να λεει τα ονοματα τους και πραγματικα ΜΠΡΑΒΟ ανωνυμε. Κι εγω ετσι ακριβως θα τα ελεγα!

Ανώνυμος είπε...

Στα δέκα στρέμματα αυξάνεται το όριο αρτιότητας στις περιοχές Νatura, ενώ καταργούνται οι παρεκκλίσεις και μπαίνει αυστηρό καθεστώς προστασίας που για πρώτη φορά προβλέπει ποινικές κυρώσεις...
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα που κατατέθηκε την Δευτέρα στη βουλή από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα, όσοι υποβαθμίζουν το περιβάλλον θα διώκονται ποινικά.
Το σχέδιο νόμου εισάγει νέο αυστηρότερο πλαίσιο αδειοδότησης για έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές (απόλυτης προστασίας, προστασίας της φύσης, εθνικά και περιαστικά πάρκα κ.α), και αποκλείει εντελώς τις οχλούσες δραστηριότητες. Για τις πράσινες επενδύσεις προτείνει συνέχιση όσων διαθέτουν προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση ή έγκριση περιβαλλοντικών όρων και αποκλείει τις ΑΠΕ από τις περιοχές απόλυτης προστασίας κατ΄εφαρμογή της νομολογίας του ΣτΕ.
Οι οικοδομικές άδειες σε περιοχές Νatura για τις οποίες έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος εκδίδονται με τις ισχύουσες διατάξεις. Σε ότι αφορά την λειτουργία των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ξεχωριστών διευθύνσεων ανά Περιφέρεια που θα έχουν στη ευθύνη τους τις περιοχές αυτές καθώς έως σήμερα η λειτουργία των 28 φορέων κρίνεται αναποτελεσματική. Επίσης θα εφαρμόζεται στο εξής αυστηρότερο πλαίσιο στελέχωσης των φορέων καθώς η εμπειρία των τελευταίων έξι ετών έχει δείξει πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του Προέδρου.
Για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης από τη στεριά, με ήπιες χρήσεις που δεν θα θίγουν το φυσικό ανάγλυφο ενώ για όσες εκτάσεις υπάρχει οριστική πράξη χαρακτηρισμού με την οποία πιστοποιείται ο μη δασικός χαρακτήρας τους, δεν θα ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.
http://www.protothema.gr

Top