αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Τι Κοζάνη, τι Λωζάνη, αλλά άλλο το Κατάκωλο κι άλλο το Κολοράντο...

Δημοσιεύεται σήμερα, αν και έχει σταλεί στο email από 3 Ιανουαρίου το παρακάτω κείμενο, μια σατυρική και εύθυμη αναδρομή για το περασμένο έτος, από τον Ελλειμματικό Τροιζηνίκο.
Η μη έγκαιρη δημοσίευση οφείλεται σε δική μου υπαιτιότητα -έλλειψη χρόνου-, επομένως μη βιαστείτε να κατηγορήσετε τον Ελλειμματικό Τροιζηνίκο.

Από τον ελλειμματικό Τροιζηνίκο

Συνηθίζεται στο τέλος του χρόνου να γίνονται αναδρομές, ανασκοπήσεις και επισημάνσεις των κυριότερων γεγονότων.
Εδώ θα σχολιάσουμε μερικά γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις μεταφέροντάς τα στις συνθήκες του χωριού μας, που έχει και μια σατιρική παράδοση, αρχίζοντας από περίφημες φράσεις.

«Λεφτά υπάρχουν»

Πρόκειται ασφαλώς για παρανόηση. Έχω ακούσει του κόσμου τις ερμηνείες, εκτός από τη σωστή. Είναι δεδομένο ότι ο ΓΑΠ, όταν έλεγε τη φράση ήταν απόλυτα ενημερωμένος για την οικονομική κατάσταση, χώρια που από οικογενειακή παράδοση απεχθάνεται το ψέμα. Επομένως είναι σίγουρο ότι έλεγε και λέει την αλήθεια. Εμείς ή μάλλον εσείς δεν έχετε καταλάβει.
Δεν εννοούσε χρήματα, αλλά τα λεφτά της ώρας (π.χ. έρχομαι σε δυο λεφτά, λέμε, και πάμε σε δυο ώρες). Τα λεφτά (ή λεπτά) της ώρας υπάρχουν και εξακολουθούν να είναι 60, άρα ούτε λιγότερα (κανένα έλλειμμα), ούτε περισσότερα (κανένας πληθωρισμός), και άρα «μηδέν εις το πηλήκιον». Άσε που είναι ίδια για πλούσιους και φτωχούς, άρα σοσιαλιστικά. Η μοναδική εξαίρεση παρατηρείται στην Αράχωβα και μάλιστα στο ρολόι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί «λεφτά δεν υπάρχουν», ούτε ώρες, αφού συνήθως είναι σταματημένο και δε λειτουργεί, αποτέλεσμα άλλου είδους ελλειμμάτων.

«Όλοι μαζί τα φάγαμε»

Φοβερή παρεξήγηση. Δεν έχει σημασία τι λέει κάποιος, αλλά πού το λέει. Κατά διασταυρωμένες και αποκλειστικές πληροφορίες ο Αντιπρόεδρος είπε την περίφημη φράση κατά τη διάρκεια της Μοσχαροφαγίας στο Λιβάδι, όπου συμμετείχε, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα VIP της στρούγκας του Κοκκοβού.
Στα επιδόρπια λοιπόν έκανε τη δήλωση...

...«όλοι μαζί τα φάγαμε» (πολύ σωστά,τρώγεται ένα μοσχάρι από έναν;), εννοώντας ασφαλώς τα μοσχαροκρέατα και δείχνοντας όλους αυτούς τους πεινασμένους λύκους που επιτέθηκαν στο ανυπεράσπιστο μοσχάρι.

Πτώχευση, αναδιάρθρωση, επιμήκυνση

Επειδή δε σκαμπάζω από οικονομικά, γι’ αυτό στον τίτλο σας έβαλα λίγη γεωγραφία, που είμαι πιο καταρτισμένος. Εδώ ταιριάζει η δεύτερη σειρά για το Κολο-ράντο και το Κατά-κωλο. Έτσι που την κάναμε την οικονομία και τη Χώρα, όποιο συνθετικό και να χρησιμοποιήσετε (πρώτο ή δεύτερο) ή όποια ορθογραφία, είσαστε διάνα.

Τρόικα

Ενώ ξέραμε από παλιά την ¨περεστρόικα¨, τώρα μάθαμε και την ¨τρόικα¨ και πού είσαι ακόμα! Εδώ ισχύει το «τρεις λαλούν και όλοι χορεύουν (τον καρσιλαμά)». Εμένα πάλι γιατί η Τρόικα μου δένει ηχητικά με τον Τρωικό Πόλεμο; Λέτε να παραμείνουν όσο κράτησε ο Τρωικός Πόλεμος; Και που να βρεθεί σήμερα ο Οδυσσέας; Βλέπετε ο ‘πολυμήχανος’ είναι στις μέρες μας ένα πολύ–πολύ κλειστό επάγγελμα.

Μνημόνιο

Το ότι έχει τόσο κοντινό όνομα με το μνημόσυνο είναι άραγε τυχαίο; Δε νομίζω βέβαια.

Τι Κοζάνη, τι Λωζάνη (χιόνια η μια και ήλιο η άλλη)

Τώρα σας έχω ετοιμάσει ένα δημοσιογραφικό λαβράκι. Θα σας αποκαλύψω σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, με ποιόν τρόπο συνδέονται δυο κορυφαία πρόσωπα της επικαιρότητας της χρονιάς που φεύγει, το ένα της παγκόσμιας ειδησεογραφίας και το άλλο της τοπικής μας:

Τι κοινό λοιπόν έχουν ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Στρός-Καν με το νυν και απερχόμενο Δήμαρχο της Αράχωβας; Σκεφθείτε το λίγο!


Τζάμπα σκέφτεστε πολύπλοκα. Το μόνο κοινό τους στοιχείο είναι η διπλή ονομασία ή μάλλον διπλή... επωνυμία:
-Dominique Strauss-Kahn (για τους γαλλομαθείς)
-Γεώργιος Ανδρέου-Λεόντιος (για τους ελληνομαθείς).
Επειδή όμως μου απογοητευθήκατε, άντε να σας πω και δυο-τρία άλλα δευτερεύοντα κοινά τους σημεία: Είναι γαλλομαθείς, γάτοι στα οικονομικά και... ταξιδεύουν πολύ.

Δ.Ν.Τ.

Τρία γράμματα που εισέβαλαν άγρια στη χώρα μας και τη ζωή μας. Επειδή όμως δεν έχω πρόθεση να σας χαλάσω τη διάθεσή σας χρονιάρες μέρες, εγώ δεν εννοώ το γνωστό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά το τοπικό αραχωβίτικο Δ.Ν.Τ. που διέπρεψε και έκανε πάταγο μέσα σ’ αυτή τη χρονιά.
Τι, δεν το ξέρετε; Θα προτείνω λοιπόν στο Στάθη Ασημάκη να το περιλάβει στο συμπλήρωμα του τρίτου τόμου:
Δ.Ν.Τ. (στην αραχωβίτικη ντοπιολαλιά) = Διαβόητο Ντερλίκωμα Τραπεζοκαθούμενων ή πιο απλά Μοσχαροφαγία.

Μάλιστα, θέλω να καταγγείλω δημόσια τους οργανωτές Ψηλό, Λεόντιο και Κοκκοβό για την πιο κραυγαλέα παράλειψη στη λίστα των προσκεκλημένων, που έχει δημιουργήσει και μέγα διπλωματικό θέμα: δεν προσκλήθηκε ο καθ’ ύλην αρμόδιος πρώην πρωθυπουργός ΚΚ και αυτός είναι ο λόγος, που αρνείται να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση για οποιοδήποτε θέμα. Εντάξει η χαμένη πρωθυπουργία αλλά να χάσεις και τέτοιο τσιμπούσι δεν είναι και λίγο.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ και ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ!
Εν Αραχώβη
Top