αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της επιτροπής λαογραφικού μουσείου

Αράχωβα 15 Σεπτεμβρίου 2010

Προς όλους τους Αραχωβίτες

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Στα πλαίσια της οργάνωσης του εργαστηρίου παραδοσιακών επαγγελμάτων και Λαογραφικού Μουσείου στο πανέμορφο κτίριο-μνημείο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συστήθηκε Επιτροπή από τους Συλλόγους της πόλης και άλλους συμπολίτες μας που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον και έχουν αναπτύξει σχετική δραστηριότητα.
Η Επιτροπή αυτή κάλεσε τους Ειδικούς Συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται επιστημονικά και επαγγελματικά σε ανάλογες δραστηριότητες (Ιωάννης Δ. Φάπας, Αρχαιολόγος, Γιώργος Βρούλιας, Αρχαιολόγος, Γιάννης Γ. Κοροδήμος, Υπεύθυνος Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Ευστάθιος Λ. Σιδηράς, Μουσείο Δελφών κ. λ. π. ), οι οποίοι με ευχαρίστηση δέχθηκαν να συνδράμουν το έργο της Επιτροπής.
Η πρώτη μας απόφαση ήταν να απευθυνθούμε με επιστολή στο αρμόδιο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, να συνδράμει την σχετική προσπάθεια με τους ειδικούς επιστήμονες που διαθέτει.
Παράλληλα αποφασίστηκε να καταγραφεί, να φωτογραφηθεί, να αξιολογηθεί και να ταξινομηθεί το υφιστάμενο υλικό στα σπίτια που βρίσκεται (χωρίς να παραδοθεί) για να επιλεγούν τα εκθέματα και ο τρόπος παρουσίασής τους.
Το υλικό που ενδιαφέρει είναι κάθε παλαιό αντικείμενο, έγγραφο, φωτογραφία, στολή, εξάρτημα ή άλλο που δείχνει...

...την ιστορία και την εξέλιξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας διαχρονικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα παραδοσιακά υφαντά, στα οποία η παράδοση της πόλης μας είναι τεράστια. Όλα τα αντικείμενα μπορεί να έχουν λαογραφικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Για το λόγο αυτό ΚΑΛΟΥΜΕ όλους όσους έχουν στα σπίτια τους τέτοια αντικείμενα να επικοινωνήσουν με την κ. Γεωργία Ράπτη-Καπαρού στην Δημοτική Επιχείρηση τηλ. 22670-31630 begin_of_the_skype_highlighting              22670-31630      end_of_the_skype_highlighting ή 31262, που θα συντονίσει την προσπάθεια, για να γνωστοποιήσουν τέτοια αντικείμενα που κατέχουν ή γνωρίζουν που βρίσκονται, προκειμένου, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο που θα οργανώσει την προσπάθεια και τον κ. Π. Μυλωνά, να φωτογραφηθούν και να καταγραφούν. Τονίζουμε ότι τα αντικείμενα θα παραμείνουν στα σπίτια σας, όπου και θα εξετασθούν και θα φωτογραφηθούν.
Επισημαίνουμε ακόμα ότι τα αντικείμενα που θα επιλεγούν για να εκτεθούν στο Μουσείο, θα σας ζητηθεί αργότερα να παραδοθούν. Τα αντικείμενα που θα παραδοθούν θα εξακολουθούν να ανήκουν στην ιδιοκτησία σας, εκτός αν εσείς θέλετε να τα παραχωρήσετε. Τα δικαιώματά σας θα διασφαλισθούν με επίσημα έγγραφα του Δήμου, που θα υπογραφούν ειδικά για να σας διασφαλίσουν.
Η ανταπόκρισή Σας θα εμπλουτίσει το κτίριο και θα συμβάλει στην πολιτιστική προβολή και αναβάθμιση, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Δ. Ανδρέου Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου


Επιστολή στην Ακαδημία Αθηνών Αριθμός Πρωτ.: 2306
Αξιότιμοι κύριοι,

Στην πόλη μας ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση – ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου (κτίριο Αν Συγγρού) με σκοπό να στεγασθεί σε αυτό Εργαστήριο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Λαογραφικό Μουσείο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του σύστησε για το σκοπό της Οργάνωσης του Μουσείου Ειδική Επιτροπή από συμπολίτες μας δημοτικούς συμβούλους, μέλη Συλλόγων κ. λ. π.
Όπως γνωρίζετε η Αράχωβα έχει μεγάλη πολιτιστική και λαογραφική κληρονομιά, ιδιαίτερα στην υφαντική τέχνη, τις στολές κλπ και παράλληλα είναι τόπος ιδιαίτερα προβεβλημένος και επισκέψιμος.
Θεωρήσαμε, ως εκ τούτου, ότι ο εμπλουτισμός και η οργάνωση του χώρου πρέπει να γίνει με υψηλές προδιαγραφές για να είναι αντάξιο της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προβολής του τόπου μας.
Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ζητήσουμε την συνδρομή των ειδικών Επιστημόνων σας, ως κατ’ εξοχήν αρμοδίων.
Συντονιστές της προσπάθειάς μας αυτής ορίσαμε τον κ. Ιωάννη Δ. Φάπα, Αρχαιολόγο στην Θ΄ ΕΠΚΑ (τηλ. 6945135021) και την κ. Καλή Λούσκου – Νικολιδάκη, Φιλόλογο – Συγγραφέα (τηλ. 22670-31517 / 6972814243).
Παρακαλούμε, κατόπιν αυτού να δεχθείτε το αίτημά μας και να μας συνδράμετε στο τόσο δύσκολο και σημαντικό έργο για την πόλη μας, επικοινωνώντας απευθείας με τα ανωτέρω πρόσωπα.

Με εξαιρετική τιμή Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Δ. Ανδρέου Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Top