αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Η JP Morgan βλέπει παράταση στήριξης ή αναδιάρθρωση χρέους

Την ίδια ώρα που όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση περνάει με επιτυχία το πρώτο τεστ της τρόικας, φαίνεται ότι παραμένει «μετεξεταστέα» στο δημόσιο χρέος.

Λίγες ώρες μάλιστα πριν ανακοινωθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού η πρόσληψη Ιταλού πρώην κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ Τομάζο Παντόα-Σκιόπα, σε ρόλο συμβούλου του Γ. Παπανδρέου (έναντι άγνωστης αμοιβής) για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, η αμερικανική τράπεζα J.Ρ. Morgan με έκθεσή της... χαρακτήριζε αναπόφευκτο το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης του χρέους το 2012.
Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι αν ο Μηχανισμός Στήριξης δεν παραταθεί και μετά το 2013, η χώρα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της προβλέποντας ότι η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι εφικτή, ακόμη και αν η χώρα επιτύχει όλους τους στόχους που έχουν επιβληθεί διά του Μνημονίου.

Βλέπει το χρέος στο 142%. Το δημοσιονομικό συμμάζεμα που προβλέπεται στο Μνημόνιο, ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες παραδοχές για την ανάκαμψη της οικονομίας, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης του δημόσιου χρέους. Η λεγόμενη δυναμική του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, θα παραμείνει απειλητική και το 2012.
Με άλλα λόγια, οι αιτίες που οδήγησαν τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού στα επίπεδα του 10%, στα οποία παραμένουν αλώβητα μέχρι σήμερα, δεν αίρονται ακόμη και αν κατορθώσει η κυβέρνηση να τιθασεύσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Στην καλύτερη περίπτωση τη χρονιά αυτή το δημόσιο χρέος θα έχει φτάσει το 142% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια η «επιστροφή της χώρας στις αγορές», η οποία προβλέπεται και στο Μνημόνιο, κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη μπορεί να θεωρηθεί.
Το ποσόν που θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές η χώρα για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες φτάνει αισίως τα 43 δισ. ευρώ, τα οποία θα συμπληρωθούν με άλλα 24 δισ. ευρώ από το πακέτο που προβλέπει ο μηχανισμός Ε.Ε. και ΔΝΤ. Επομένως, για να δανείσουν με λογικά επιτόκια οι αγορές μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Θέλει πλεόνασμα 6%(!). Η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι αν ο προϋπολογισμός εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 6% μπορεί να πειστούν οι επενδυτές ότι η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να δαμάσει το τέρας του δημόσιου χρέους. Ομως παρά τους σκληρούς όρους του Μνημονίου ένα τέτοιο πλεόνασμα στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να επιτευχθεί το 2015.

Ετσι είναι πιθανόν «να πετύχει η εγχείρηση» αλλά ο ασθενής να αποβιώσει, δηλαδή να υποχρεωθεί η χώρα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία άλλων κρατών (Ρωσία, Εκουαδόρ, Αργεντινή) που προχώρησαν σε αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία επικαλείται και η αμερικανική τράπεζα, οι συνέπειες ήταν εφιαλτικές. Αντίθετα, πιο ήπιες ήταν οι συνέπειες για την Ουκρανία, την Ουρουγουάη και το Πακιστάν που προχώρησαν «αυτοβούλως» σε χρονική επέκταση του χρέους τους. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζεται στην έκθεση, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει είτε να δεχτούν επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους είτε να προσφέρουν πρόσθετα κεφάλαια, δίνοντας έτσι πίστωση χρόνου στη χώρα προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

Από το enet.gr
Top