αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2010

Χριστούγεννα στα χαρακώματα: τελικά υπάρχει Άγιος Βασίλης ή όχι...;

24 Δεκεμβρίου 1914. Α' Παγκόσμιος πόλεμος.

Περιοχή Πλούχστιρτ της Φλάνδρας. Η προέλαση των Γερμανών έχει ανακοπεί από τις δυνάμεις της Αντάντ. Οι δύο στρατοί (Γερμανοί και Άγγλοι) επιδίδονται σ' έναν απάνθρωπο πόλεμο φθοράς μέσα στα χαρακώματα.

Η βραδιά ήταν κρύα και υγρή την παραμονή των Χριστουγέννων. Γύρω στα μεσάνυχτα, βρετανοί στρατιώτες άκουσαν από τις γραμμές των Γερμανών μια χορωδία να ψάλει την «Άγια Νύχτα» και είδαν κεράκια να τρεμοσβήνουν σ' ένα υποτυπώδες χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Συνηθισμένοι να πυροβολούν και στο παραμικρό φως που εμφανιζόταν στον ορίζοντα, αυτή τη φορά κοντοστάθηκαν. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε φωλιάσει στις καρδιές τους. Ο σπόρος της ανακωχής είχε ριζώσει.

Οι Βρετανοί ανταπέδωσαν με τα δικά τους κάλαντα και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι των δύο εχθρικών δυνάμεων συναντήθηκαν στη νεκρή ζώνη, παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρων τους. Ήταν μια μικρή ανταρσία και από τις δύο πλευρές, που σταμάτησε για λίγο τον πόλεμο.


Το πρωί των Χριστουγέννων, Άγγλοι και Γερμανοί έθαψαν τους νεκρούς τους, απαγγέλοντας μαζί τον 23ο Ψαλμό του Δαυίδ «Κύριος ποιμαίνει με και ουδέν με υστερήσει...».

Στη συνέχεια έσφιξαν τα χέρια, φλυάρησαν, είπαν ο ένας στον άλλο τα παράπονά τους, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα (ουίσκι, μαρμελάδες, τσιγάρα, σοκολάτες και τα σχετικά) και κατέβασαν πολλά λίτρα μπύρας. Μόνο ο άγγλος μπαρμπέρης στρώθηκε στη δουλειά, αφού είχε να κουρέψει και πολλά γερμανικά κεφάλια με αντίτιμο 2 τσιγάρα κάθε φορά. Νωρίς το απόγευμα οι δύο πλευρές βρέθηκαν αντίπαλες σε ποδοσφαιρικό αγώνα, τον οποίο κέρδισαν οι Γερμανοί με 3-2.

Η ειρήνη κράτησε μόνο 24 ώρες. Την επόμενη μέρα οι φίλοι έγιναν και πάλι εχθροί. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν ακόμα στην αρχή του. Θα κρατήσει ακόμη τέσσερα χρόνια και θα στοιχίσει τη ζωή σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους...

Από το sansimera.grΣχόλιο Ντελάλη:

Το παραπάνω είναι ένα γεγονός που προσωπικά με συγκινεί... Ένα περιστατικό στο οποίο η ζωή νίκησε το θάνατο, η αγάπη νίκησε το μίσος (ποιο μίσος άραγε έχουν απλοί στρατιώτες μεταξύ τους...).
Μερικές φορές το πνεύμα των Χριστουγέννων αψηφεί τις "διαταγές των ανωτέρων" και επιδίδεται σε μια χωρίς προηγούμενο συμφιλίωση και διασκέδαση των ανθρώπων, ακόμα και στα... χαρακώματα.

Τελικά υπάρχει Άγιος Βασίλης ή όχι? Δεν ξέρω... Πάντως, αν υπάρχει, σίγουρα εκείνη τη μέρα θα βρίσκονταν στη νεκρή ζώνη του Πλούχστιρτ, όπου διασκέδασαν με την ψυχή τους οι αντίπαλοι στρατιώτες, πριν ξεκινήσουν ξανά τις εχθροπραξίες...

Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά σε όλους...

Ντελάλης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ντελάλη καλημέρα και χρόνια πολλά. Έχω όμως μια απορία! Τι δουλειά έχει ο Αι Βασίλης με τα Χριστούγεννα;

ntelalis είπε...

Φίλε Ανώνυμε καλημέρα και χρόνια πολλά.

Σύμφωνα με τη wikipedia:
Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους που υπήρξαν "καλοί" κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων..

Έτσι, συνέδεσα αυθαίρετα τον Αη Βασίλη με το πνεύμα των Χριστουγέννων (ημέρες αγάπης και συμφιλίωσης), θέλοντας να παραλληλίσω το "εκτός κλίματος πολέμου" περιστατικό που συνέβη το 1914.

Αν τώρα η ένστασή σου αναφέρεται στο πρόσωπο του Αη Βασίλη ως διαφημιστικό προϊόν της Coca Cola, μπορούμε να το συζητήσουμε.

Φιλικά
Ντελάλης

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πρόσεξα κάτι άλλο: Στον ποδοσφαιρικό αγώνα νίκησαν οι γερμανοί! Από τότε; Γι αυτό οι άγγλοι έβγαλαν τον ορισμό του ποδοασφαίρου:
"Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι όπου 22 μαντράχαλοι κλωτσάνε μία μπάλα και στο τέλος νικάνε πάντα οι γερμανοί".

Top