αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Μια υποψηφιότητα - πρόκληση για το Δήμο Δελφών

Η ασέβεια προς τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών επιβραβεύεται.

Επιστολή του κ. Νίκου Παππά στην εφημερίδα «Ώρα Της Φωκίδας», τεύχος Σαββάτου 11/9/2010, για την υποψηφιότητα του κ. Νίκου Φουσέκη.

Η υποψηφιότητα του νυν Νομάρχη Φωκίδας για το νέο Δήμο Δελφών, όπως φυσικά και το χρίσμα που του δόθηκε από πλευράς ΝΔ, αποτελούν πρόκληση στα ευγενέστερα αισθήματα του κόσμου της Παρνασσίδας και της Φωκίδας γενικότερα.

Η πρόκληση έχει διπλή αφετηρία: Το ασίγαστο πάθος και προσκόλληση του νυν Νομάρχη στη νομή της εξουσίας και την ακατανόητη επιλογή της ΝΔ, που έσπευσε να τον χρίσει υποψήφιο χωρίς να εξετάσει βαθύτερα τα όσα καταμαρτυρούνται γι' αυτόν στη Φωκίδα.
Η υποψηφιότητα λοιπόν αυτή προκαλεί τον κόσμο της Φωκίδας γιατί στα όσα λέγονται και κυκλοφορούν γι αυτόν υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία ή και μελανά σημεία που απωθούν. Κρίνοντας κανείς από πολιτικής και ηθικής άποψης, ευθύς εξ αρχής θα έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν ο υποψήφιος αυτός να γίνει αποδεκτός. Και τούτο γιατί έχει πολιτική πορεία και ιστορία χωρίς κανένα σημαντικό έργο, και με συνολικό αποτέλεσμα για την Άμφισσα και τη Φωκίδα αρνητικό, αφού η Φωκίδα είναι ο τελευταίος σε ανάπτυξη Νομός της Ελλάδας. Εκτός κι αν θεωρηθούν "έργο" κάποιες πεζοδρομιακές αναπλάσεις, κάποια μικρά τμήματα και μικροεπισκευές δρόμων ή κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πολιτική πορεία και ιστορία, που ειδικά στη νομαρχιακή της φάση, έχει να επιδείξει φαινόμενα που δύσκολα γίνονται αποδεκτά από μία δημοκρατική συνείδηση και δεν είναι καθόλου συμβατά με μία χρηστή διαχείριση και διοίκηση. Μπορεί κάποια απ' αυτά να κινούνται στα όρια της νομιμότητας, δεν μπορούν όμως από πολιτικής και ηθικής άποψης να θεωρηθούν και αποδεκτά παρά τη καινοφανή θεωρία "ό, τι νόμιμον και ηθικόν".

Παρουσιάστηκαν λοιπόν τέτοια φαινόμενα, για τα οποία υπάρχουν βάσιμα στοιχεία, όπως:...

  • Ανάθεση μεγάλου αριθμού μελετών, ακόμη και εκεί που δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να εκτελεσθούν έργα. Χάριν των μελετών ή πιθανόν και των μελετητών όπως μπορεί να υποθέσει κάποιος.
  • «Σπάσιμο» έργων ή προμηθειών σε τμήματα, ώστε να αντιστοιχούν σ' αυτά μικρότερα ποσά και να είναι δυνατές οι απευθείας μικροαναθέσεις στους αρεστούς, αντί της δημοπράτησης ολόκληρου του αντικειμένου.
  • Αδικαιολόγητη ανοχή, αν όχι ύποπτη σιωπή και κάλυψη, από πλευράς πολεοδομίας κραυγαλέων πολεοδομικών παραβάσεων και αυθαιρεσιών στον Παρνασσό σ' εκείνους που αρέσουν στην εξουσία και αντίθετα επίδειξη υπέρμετρης αυστηρότητας ακόμη και για "ψίλου πήδημα", στους ενοχλητικούς προς την εξουσία.
  • Απαράδεκτη αδράνεια, ανοχή ή και κάλυψη σε σημειωθείσα κατάληψη παραλίας.
  • Καταφυγή ακόμα και στον εκφοβισμό ή/και εκβιασμό σε όποιον ήταν ενάντιος ή και κατήγγειλε, ως όφειλε, πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης.
  • Άμετρη υπεροψία και αλαζονεία όχι μόνο απλούς πολίτες, αλλά και προς τον ίδιο το Σαμαρά κατά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.
  • Δημιουργία «περιβάλλοντος ή αυλής» γύρω του -αναπόφευκτο άλλωστε ύστερα από 12 χρόνια εξουσίας -που ως άλλοι τελάληδες διαλαλούν και προπαγανδίζουν υπέρ του, με το αζημίωτο βέβαια αφού εναλλάσσονταν σε καλοπληρωμένες θέσεις και ίσως αποβλέπουν σε κάτι τέτοιο και στο μέλλον. Βέβαια κατά πόσο ενεργούν έτσι μόνοι τους από υπερβάλλοντα ζήλο ή είναι βαλτοί, δεν είναι γνωστό.
  • Επιτηδευμένη προσέγγιση και μεσολάβηση επιχειρηματικού παράγοντα ή/και στενού φίλου του Σαμαρά, όπως φημολογείται, προκειμένου να επιτύχει την επιβολή της υπηψηφιότητάς του στην ΝΔ. Αν τούτο δεν είναι αλήθεια, ας διαψευστεί από όποιον αρμόδιο μπορεί να το κάνει γιατί ο κόσμος το έχει "τούμπανο'.
  • Περίεργο επίσης είναι το γεγονός, πως και γιατί στην δημοσκόπηση που διενήργησε η ΝΔ για τον υποψήφιο Δήμαρχο Δελφών, δεν συμπεριλήφθηκε τελικά κάποιο αξιόλογο και αρκετά προβεβλημένο στη Φωκίδα πρόσωπο, με λαμπρή πορεία και ιστορία, που θα σάρωνε, κατά τις εκτιμήσεις πολλών, παρ' όλο που του είχε δοθεί έγκαιρα σχετική υπόσχεση, ότι θα ήταν και αυτός στη λίστα των υποψηφίων προς δημοσκόπηση. Επ' αυτού μια απάντηση από τον κ. Μιχαλολιάκο θα ήταν σκόπιμη για τη διάλυση κάποιων συνειρμών.
  • Τέλος, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άμφισσας κατά των υπευθύνων της απόπειρας λεηλάτησης του Δελφικού Τοπίου για κακουργηματικές πράξεις για τα πρόσωπα που ενέχονται σ' αυτές, μεταξύ των οποίων και ο νυν Νομάρχης. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και μετά τη δίωξη έπεται η παραπομπή ή μη από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια. Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, είναι τουλάχιστον αντιφατικό να απαιτεί να γίνει Δήμαρχος του Δήμου Δελφών εκείνος, που αν μη τι άλλο, δεν σεβάστηκε το Δελφικό Τοπίο. Το ελάχιστο πού όφειλε να πράξει ένας δημόσιος άνδρας θα ήταν να παραδεχθεί το λάθος του, να αναλάβει τις ευθύνες του και να παύσει να είναι υποψήφιος. Λόγοι ηθικοί και νομικοί επιβάλλουν τούτο.
Στην υπόθεση αυτή του Δελφικού Τοπίου δύο ακόμα επισημάνσεις κρίνονται απαραίτητες: Πρώτον, θα ήτα σκόπιμο ο κος Ανακριτής να αποφύγει ει δυνατόν περαιτέρω καθυστέρηση στην έκδοση του πορίσματος του. Και τούτο γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα α όλες τις πλευρές: Και στους δημότες που μπορεί να εκλέξουν κάποιον Δήμαρχο και στη συνέχεια ενδέχεται να καθαιρεθεί και στη ΝΔ, που αν συμβεί τούτο, θα αναγκαστεί να τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα αλλά και στον ίδιο τον υποψήφιο που μπορεί η εκκρεμότητα αυτή να επηρεάσει την εκλογή του. Δεύτερον, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να σεβασθούν επιτέλους τον ιερό χώρο των Δελφών και να παύσουν τις όποιες προσπάθειες τους να τροποποιήσουν το Δελφικό Τοπίο στα ανατολικά σύνορα του, ακριβώς στο βράχο ένα χιλιόμετρο πάνω από το Ναό του Απόλλωνα, προκειμένου να συγκαλύψουν τις παρανομίες κάποιων. Λιγότερη υποκρισία γιατί ο κόσμος το έχει αντιληφθεί.

Ίσως κάποιοι οπαδοί και φίλοι της ΝΔ, να παρέβλεπαν κάποια από τα παραπάνω, αν δινόταν μια καθαρή και κοφτή απάντηση στο εύλογο ερώτημα που πλανάται σόλο το νέο Δήμο Δελφών και τη Φωκίδα: Γιατί θέλει αυτός να γίνει και πάλι Δήμαρχος: Δεν του έφτασαν 12 χρόνια. Τι δεν πρόλαβε και θέλει ακόμη μια τετραετία να το κάνει: Μήπως ύστερα από δώδεκα χρόνια μη προσφοράς του ήρθε επιτέλους η επιφοίτηση με κάποιο όραμα για τον τόπο;

Είναι προφανές ότι δύσκολα θα απαντηθεί το ερώτημα αυτό και ακόμη π» δύσκολα θα πεισθεί ο κόσμος με οποιαδήποτε απάντηση και όποιες υποσχέσεις και αν κουβαλάει αυτή, και όποιες προσδοκίες και αν προσπαθήσει να αναθερμάνει. Αντίθετα θα γίνεται όλο και πιο πολύ φανερό ότι ο λόγος για μια νέα θητεία Δημάρχου, δεν είναι άλλος από το ασίγαστο πάθος του για την καρέκλα και τον απόλυτο εθισμό του και ταύτιση με την εξουσία.

Πιθανόν όμως να είναι και ο φόβος της «ασημαντότητας» που νοιώθει κάθε άνθρωπος όταν χάνει την εξουσία, και σκέπτεται ότι δεν θα είναι πια τίποτα σπουδαίο χωρίς αυτήν ή ότι θα ξαναγίνει και πάλι ένας απ' όλους τους άλλους απλούς δημότες.

Πιθανόν επίσης να αντέτεινε κάποιος, ότι σχεδόν το καθένα χωριστά από τα παραπάνω φαινόμενα είναι σύνηθες στην αυτοδιοικητική εξουσία, και ίσως θα είχε δίκιο σ' αυτό. Εδώ όμως ιδιαίτερη σημασία έχει η νοοτροπία που συνθέτουν όλα αυτά μαζί, όπως και η θεώρηση και η αντίληψη που αποπνέουν για το πως εννοούν και βιώνουν την εξουσία κάποιοι τοπικοί άρχοντες. Και ακόμη πιο σημαντικό είναι ο τρόπος άσκησης της εξουσίας και η συμπεριφορά που βγαίνει προς χα έξω προς την κοινωνία από τη στρεβλή αυτή περί εξουσίας αντίληψη.

Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο στην όλη υπόθεση, και γι' αυτό η υποψηφιότητα αυτή αποτελεί πρόκληση. Πρόκειται για μια ιδιοκτησιακής και ίσως καθεστωτικής αντίληψης διαχείριση της εξουσίας που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή. Φαίνεται, ότι ύστερα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, έχει εθιστεί και διαποτισθεί με όλα εκείνα τα στοιχεία του παλαιοκομματικής κοπής και αντίληψης διαχειριστή της εξουσίας σε όλες τις εκφάνσεις της και κυρίως ως προς το ήθος και το ύφος.

Θα ήταν πράγματι συνετό, και ίσως καλό για την υστεροφημία του, αν ο νυν Νομάρχης ευχαριστούσε τους δημότες της Άμφισσας και το κόσμο της Φωκίδας για την εξουσία που του έδωσαν και το κουράγιο που επέδειξαν να τον ανεχθούν για δώδεκα χρόνια, να ζητούσε συγγνώμη για τις όποιες λαθεμένες πράξεις ή/και παραλείψεις του, και να αποχωρούσε όσο ήταν δυνατόν αξιοπρεπώς. Αντί όμως να πράξει τούτο, αυτός επιδιώκει πεισματικά να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας του τόπου και μάλιστα του Δήμου Δελφών. Είναι δηλαδή σαν να ζητάει να επιβραβευθεί ως Δήμαρχος Δελφών για την κατ' επιεική έκφραση ασέβεια που επέδειξε προς το Δελφικό Τοπίο.

Μετά από τα παραπάνω, γίνεται πλέον φανερό το γιατί η Ν.Δ. έχασε την έδρα στη Φωκίδα που θεωρείτο η «Μάνη» της στερεάς Ελλάδας. Δεν έχουν λοιπόν σημαντικότατο μερίδιο ευθύνης εκείνοι που διοίκησαν τον Νομό μ' αυτόν τον τρόπο και τον κατάντησαν τελευταίο σε ανάπτυξη; Και αντί να ντρέπονται γι' αυτό και τουλάχιστον να κρύβονται, να μη διστάζουν σήμερα να παρουσιάζονται ως σωτήρες από παρθενογένεση και μάλιστα ως η «μόνη λύση για τη Φωκίδα και τη ΝΔ:

Διάχυτη είναι η εντύπωση στη Φωκίδα, ότι η ΝΔ, δεν ενημερώθηκε σωστά και οδηγήθηκε σε λάθος απόφαση, ο κόσμος πιστεύει, ότι αν η ΝΔ είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης, θα επέλεγε αβίαστα έναν από τους τόσους νέους ικανούς και πετυχημένους με λαμπρή πορεία και ιστορία, που κουβαλούν ήθος. όραμα και ιδέες αντί να προσπαθεί να στηρίζει φθαρ­μένους, ξεπερασμένους και εθισμένους στην νομή της εξουσίας "άρχοντες", που έχουν στερέψει από οράματα και ιδέες και φέρουν βαρύ φορτίο από αμαρτίες αν όχι και ανομίες. Κρίμα να θέλουν να το φορτώσουν στην ΝΔ. Δεν μπορεί να είναι αυτή η νέα ΝΔ ή το κόμμα "των άξιων και αξιών" που ευαγγελίζεται ο Πρόεδρος της. Η ΝΔ όμως έχει αποδείξει ότι διαθέτει και την ωριμότητα να αναγνωρίζει τα λάθη της και τη γενναιότητα να τα διορθώνει. Ας το πράξει γιατί είναι αναγκαίο.

Οι πολιτικές και εν πολλοίς αξιολογικές κρίσεις που διατυπώνονται παραπάνω ισχύουν εφόσον παραμένουν και δεν καταρρίπτονται ή διαψεύδονται πειστικά τα φαινόμενα που προαναφέρθηκαν. Μακάρι να καταρριφθούν και να είναι όλοι ευτυχείς. Αν όμως δεν συμβεί τούτο , τότε η πρόκληση όχι μόνο παρά μένει αλλά γίνεται και βάναυση. Και μπορεί μεν στη δημοκρατία να δέχονται οι πολίτες τέτοιες προκλή­σεις, τους δίνεται όμως από την άλλη πλευρό το δικαίωμα και τα όπλα να αντιδρούν σ' αυτές με την παρέμβαση τους στα πράγματα και τις εξελίξεις. Και ιδιαίτερα όταν συντρέχουν λόγοι στοιχειώδους ευθιξίας και αξιοπρέπειας. Και ο ωραίος κόσμος της Παρνασσίδος είναι τόσο αξιοπρεπής και εύθικτος ώστε να απαντήσει όπως ταιριάζει σ' αυτούς που τον προσβάλλουν και τον προκαλούν : Να τιμωρήσει πολιτικά και καταψηφίσει στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου εκείνους που επέδειξαν ασέβεια, τόσο προς τον κόσμο της Φωκίδας με την κακοδιοίκηση τους, όσο και προς το Δελ­φικό Τοπίο με την απρεπή ενέργεια τους.

Νίκος Παππάς, στέλεχος Νέας Δημοκρατίας, αξιωματικός ε.α.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Νικο ΣΑς ΣΥΝΧΑΙΡΩ οι πιο σταρατες κουβεντες που εχουμε δει απο ενα στελεχος της ΝΔ αν ειχε αυτο το κομα στελεχη σαν και σας δε θα φοβοταν τιποτα ελπιζω αυτη η επιστολη σας νς φτασει στα κεντρικα της ΝΔ και εστω και αργα να διορθωσει το λαθος.
Και δεν ειπατε και πολλα αλλα που ερχοντε.
ΝΕΟΔΗΜΟΚΤΑΤΗΣ

Top