αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Δροσερό το καλοκαίρι έως τώρα

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Φτάσαμε αρχές Αυγούστου που είναι και ο μήνας των διακοπών και για τους περισσότερους ο τελευταίος μήνας του καλοκαριού. Λάθος όμως, γιατί το φθινόπωρο μετεωρολογιακά ξεκινά κατά την φθινοπωρινή ισημερία, δηλαδή στις 21 Σεπτεμβρίου. Βέβαια δεν μας δίνει αυτήν την εντύπωση καθώς ξεκινούν οι υποχρεώσεις της νέας χρονιάς όπως σχολεία, επιστροφή στις δουλειές μας, δηλαδή κάθε κατεργάρης στο πάγκο του. Πόσο μάλλον στην Αράχωβα που τα πρωτοβρόχια κάνουν από αρχές του Σεπτέμβρη την εμφανισή τους και ο Παρνασσός αφήνει πιο ψυχρή την πνοή του. Για να δούμε με απλούς αριθμούς πως κύλησε ο Ιούλιος στην Αράχωβα, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που διαθέτει το χωριό μας.

Ο Ιούλιος παραδοσιακά στην Αράχωβα είναι ο πιο ζεστός μήνας του έτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρονιές στο παρελθόν που ο Αύγουστος ήταν θερμότερος. H μέση μηνιαία για τον προηγούμενο μήνα θερμοκρασία, ανέρχεται στους 21,4 βαθμούς Κελσίου επιβεβαιώνοντας την σπουδαιότητα του κλίματος της Αράχωβας, όταν στο Μαρούσι Αττικής η αντίστοιχη τιμή είναι 27,5 βαθμούς Κελσίου. Η απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία, δηλαδή η πιο υψηλή θερμοκρασία που σημειώθηκε στην Αράχωβα ήταν 31,2 βαθμοί στις 24/7. Αντίθετα η απόλυτη ελάχιστη, δηλαδή η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν 13,1 βαθμοί το ξημέρωμα της 9ης Ιουλίου. Πάντως μέχρι στιγμής τα σκήπτρα της ζέστης τα έχει ο Ιούνιος που χτύπησε 33,6 βαθμούς Κελσίου.

Από πλευράς ανέμων η επικρατέστερη διεύθυνση ήταν η βόρεια, ενώ δεν απουσίασαν και οι τοπικές καταιγίδες ή μπόρες που πέρασαν από το χωριό μας, αφήνοντας 36,4 χιλιοστά τα οποία καταγράφησαν σταδιακά μέσα σε έξι μέρες, δηλαδή από τις 31 ημέρες του Ιουλίου τις 6 μετρήθηκε βροχή είτε πολλή, είτε λίγη.

Ο Αύγουστος φαίνεται κατά το δεύτερο δεκαήμερο να είναι ζεστούτσικος...

Καλές διακοπές!!!

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και όμως είναι από τα θερμότερα καλοκαίρια της τελευταίας 10ετιας, όχι μόνο για την Αράχωβα αλλά και για όλη την Ελλάδα!

Σταύρος Ντάφης, Βόλος

Top