αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

O καιρός το Σαββατοκύριακο στο χωριό μας

Άρθρο του Νίκου Δαλαρούγκα

Οι ζέστες καλά κρατούν μες στο καταχείμωνο, αλλά όχι για πολύ ακόμα! Ο Γενάρης θυμήθηκε μάλλον ποιος είναι, γιατί με τόσο κόσμο τις γιορτές στην Αράχωβα και με τόσο πιώμα που έκανε στα πάρτυ και τα ρεβεγιόν για το καλωσόρισμα του νέου έτους, ξέχασε κι αυτός το ρόλο του ή είπε να πάρει και εκείνος λίγη άδεια από την σημαία, κάνοντας Θεοφάνεια σε κάποια παραλία!
Με θολή ατμόσφαιρα εξαιτίας του αφρικανικού νοτιά θα αρχίσει και η αυριανή μέρα στην Αράχωβα. Αραιές νεφώσεις που κατα διαστήματα θα είναι πιο πυκνές, καθώς και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.
Την Κυριακή από τα ξημερώματα θα αρχίζει να αλλάζει ο καιρός, με βροχοπτώσεις κατά κανόνα ασθενείς. Στον Παρνασσό και συγκεκριμένα στο χιονοδρομικό κέντρο θα σημειωθούν χιονοπτώσεις μέτριας έντασης. Πρός το μεσημέρι τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σχετική ένταση και πολύ πιθανόν χιονίσει μέχρι και την Βλαχόλακκα πάνω από την Αράχωβα, σε υψόμετρο 1300-1400 μέτρων.
Προς τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και η θερμκρασία θα πέσει αισθητά.
Από τα μέσα του μήνα και μετά φαίνεται πως πάμε για δυνατές χειμωνιάτικες καταστάσεις.

Να τονίσω πως οι τοπικές προβλέψεις είναι καθαρά ερασιτεχνικές αλλά βασισμένες πάνω σε διάφορα προγνωστικά μοντέλα που μελετάμε με τον Γιώργο Οικονόμου. Να επισημανθέι πως η πρόγνωση σε πανελλάδικό επίπεδο και ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, είναι ασφαλής μέχρι και 72 ώρες σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, ενώ ικανοποιητικό είναι και το ποσοστό έως και τις 6 μέρες. Όμως επειδή η Ελλάδα είναι μία ορεινή χώρα ανάμεσα σε δύο πελάγη, η τοπική πρόβλεψη (όπως η παραπάνω), είναι αρκέτα δύσκολη ως προς την εκτίμηση των φαινομένων, την ένταση και ειδικά την χρονική στιγμή. Δηλαδή το πότε θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα και για πόσο. Γι αυτό και παρακαλώ την κατανόησή σας.

2 σχόλια:

ονομα είπε...

Ο ήλιος στη φωτογραφία χαμογελάει αλλά δυστυχώς κάποιοι επαγγελματίες συντοπίτες μας δεν κάνουν το ίδιο με αυτό τον καιρό..

Παιδια ευχαριστούμε για την πρόγνωση...

ονομα είπε...

Κι έλεγα να πάρω το αυτοκίνητο του προηγούμενο post. Τζάμπα θα πάει.

Top