αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η συμμετοχή στα κοινά

Κατ'αρχήν εύχομαι σε όλους καλή χρονιά, με υγεία, χαρά και ευτυχία.

Διαβάζοντας το άρθρο που φιλοξενεί ο "Αχός Αράχωβας" στο τεύχος Δεκεμβρίου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Ανδρέου, περί της συμμετοχής των πολιτών στη άσκηση της εξουσίας, έχω να επισημάνω τα εξής.

Εν πρώτοις, ξεκαθαρίζω ότι συμφωνώ με τον πρόεδρο στο πνεύμα του άρθρου, ουσιαστικά δηλαδή στο ότι ο βαθμός ποιότητας διαχείρισης της εξουσίας εξαρτάται απο το μέτρο τής άμεσης συμμετοχής του πολίτη, με αντίστοιχη ανάληψη ευθυνών. Μας παροτρύνει λοιπόν ο πρόεδρος να συμμετέχουμε στη λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του χωριού μας. Σωστά! Με ξενίζει το σημείο στο οποίο επέλεξε να αναφέρει τα "blogs που εμφανίστηκαν", τα οποία χαρακτηρίζει καλοδεχούμενα, ωστόσο στην ίδια φράση μας μιλάει για "ανέξοδη κριτική πολιτών από τα καφενεία, και μάλιστα όσο πιο μακρυνή τόσο πιο σκληρή" και θεωρώ την αναφορά αυτή στα blogs στο συγκεκριμένο σημείο τουλάχιστον άστοχη, αλλά θεωρώ ότι δεν έγινε σκόπιμα.
Από 14/11/2009 έως και σήμερα, το blog του Ντελάλη έχει περίπου 7.000 επισκέψεις, δηλαδή σχεδόν 120 επισκέψεις την ημέρα. Επισκέψεις οι οποίες γίνονται γιατί ο κόσμος διψάει να μάθει τα νέα του χωριού. Σε ανάρτηση τακτικού αναγνώστη του Ντελάλη, του Λουκά, στις 08/12/2009 (δείτε εδώ) τέθηκε το θέμα να μας ενημερώνει όποιος πολίτης πηγαίνει στα δημοτικά συμβούλια για τα θέματα και τις αποφάσεις. Ο κος Ε. Γιανέλλος προς τιμήν του, παρενέβη άμεσα εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα μπορούσε το δημοτικό συμβούλιο μέσω του προέδρου του, δηλαδή του κου Γ. Ανδρέου, να μας ενημερώνει μέσω email. Μέχρι και σήμερα δεν έχω λάβει σχετικά email. Προφανώς ή δεν έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ή αποφάσισε να μην στέλνει τα θέματα και τις αποφάσεις. Οφείλω στο σημείο αυτό, επειδή ίσως κάποιοι βιαστούν να πουν ότι οι αρχές δεν μπορούν να ενημερώνουν τα blogs, ότι ο Ντελάλης της Αράχωβας είναι διαπιστευμένο blog από το Υπουργείο Παιδείας, πράγμα που σημαίνει ότι το Υπουργείο μας ενημερώνει με ένα απλό email για οτιδήποτε νέο, το οποίο και αναρτάται προκειμένου να το μάθουν οι πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε κ. πρόεδρε ότι βασικό συστατικό στην συμμετοχή των πολιτών είναι η γνώση των θεμάτων, η οποία δίνει τη δυνατότητα ο πολίτης να συμμετέχει και να ελέγχει. Και η γνώση είναι κι αυτή βεβαίως εξουσία. Τη γνώση αυτή προσπαθεί το blog αυτό να παρέχει σε όλους όσους τη ζητούν. Ελπίζω λοιπόν να βρεθεί σύντομα ένας τρόπος να μαθαίνουμε από κάπου, όλοι, όχι απαραίτητα από αυτό το blog, τόσο τα θέματα και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όσο και οτιδήποτε άλλο θα ενέτεινε τη συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας.
Κατ'επέκταση και σύμφωνα πάντα με τα παραπάνω, στο άρθρο σας, μιλάτε επίσης για την περιοχή Natura, για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και για άλλα και πολύ σωστά αναφέρετε ότι θα καθορίσουν το μέλλον μας και ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την αρχιτεκτονική μας, την κληρονομιά μας κ.α. Συμφωνώ απόλυτα. Ως απλός πολίτης, σας διαβεβαιώνω ότι τα περισσότερα από αυτά που αναφέρετε, τα αντιμετωπίζουν οι πιο πολλοί με δέος, σαν κρυφές πληροφορίες ή απόρρητα μυστικά. Από την άλλη, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο βρίσκει κάποιος αναρτημένες τέτοιες μελέτες, πληροφορίες ή αποφάσεις άλλων δήμων. Ακόμη και η νομοθεσία προβλέπει ότι "πρέπει να επιδιώκεται η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πολιτών στη σύνταξη τέτοιων μελετών με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως π.χ. ανοικτές συγκεντρώσεις ή ενημέρωση με τον τύπο". Πρέπει λοιπόν να βρούμε κάποιο τρόπο να ενημερώσουμε όλους τους Αραχωβίτες, ώστε να συμμετάσχουν, δε συμφωνείτε;
Στο τελευταίο θέμα ως προς το άρθρο σας κ. πρόεδρε, μιλάτε για ανέξοδη κριτική κάποιων που απέχουν από τα κοινά. Ως ντελάλης και μιλώντας για αυτό το blog, αλλά και εξ'ονόματος όλων όσων στέλνουν κείμενα προς δημοσίευση εδώ, θα ήθελα να τονίσω ότι το blog αυτό έγινε και συντηρείται με μεγάλο κόστος σε προσωπικό χρόνο, προκειμένου να ενημερώνονται όλοι για τα κοινά και να συμμετέχουν. Και μάλιστα διατηρώ την ανωνυμία μου καθώς δεν περιμένω τίποτε ως αντάλλαγμα, το μόνο που επιθυμώ είναι να υπάρχει ένας ηλεκτρονικός χώρος όπου θα μπορούν όλοι να λένε την άποψή τους για το χωριό μας και να ενημερώνονται. Και το κάνω εγώ και όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το blog, όχι ανέξοδα αλλά με κόστος, τη στιγμή που ίσως κάποιοι εντεταλμένοι να πληροφορήσουν τον κόσμο, ολιγωρούν. Άλλωστε φαντάζομαι ότι συμφωνείτε κ. πρόεδρε, ότι καθένας μπορεί να υπηρετεί τον τόπο μας από το δικό του μετερίζι. Ίσως κάποιων το μετερίζι να είναι ένα blog όπως αυτό.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ στο "γειτονικό blog" arahova.wordpress.com. "Γείτονα" σωστά αναφέρεις στο θέμα (δείτε εδώ) ότι "ο Δήμος οφείλει να ενημερώνει τις επίσημες ιστοσελίδες που έχει, τις οποίες έχει παρατημένες, και όχι να ενημερώνει blog ιδιωτών σαν το δικό μου ή του ντελάλη. Από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε όλοι". Ως προς το πρώτο σκέλος της φράσης που χρησιμοποίησες, έχεις απόλυτο δίκιο. Ως προς το δεύτερο σκέλος όμως, αλλά και ως προς το γενικότερο πνεύμα του άρθρου, κάνεις λάθος! Όπως θα διάβασες παραπάνω, ως προς το ότι οι αρχές δεν μπορούν να ενημερώνουν τα blogs, θα είδες ότι ο Ντελάλης της Αράχωβας είναι διαπιστευμένο blog από το Υπουργείο Παιδείας. Άρα ακόμα και σε υψηλότερο επίπεδο η ενημέρωση από τα blogs λειτουργεί. Φαντάζομαι ότι δε διαφωνείς με την Υπουργό Παιδείας. Γιατί αν περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να ενημερώνονται οι επίσημες σελίδες του δήμου, θα έχουν ολοκληρωθεί η διεύρυνση του Δήμου (Καποδίστριας 2), η αναοριοθέτηση της περιοχής Natura, η ολοκλήρωση του ΓΠΣ και πλείστα άλλα, οι εξελίξεις θα μας προλάβουν. Ας προσπαθήσουμε να ενημερώνουμε αυτούς που μας διαβάζουν έστω και αν δεν είναι δόκιμος ο τρόπος, για να μη λένε και κάποιοι ότι σαν "γείτονες" τσακωνόμαστε... για τα "ηλεκτρονικά" μας σταλάματα. Καταλαβαίνεις...

Με εκτίμηση
Ντελάλης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ntelali, nomizw pws h symmetoxi sta koina einai kati pou o idios o poliths prepei na epithymei. otan symvei auto symfwna me tis vasikes arxes ths dhmokratias kaneis den mporei na tou to apagoreusei. oso gia th gnwsh einai ontws eksousia, ela omws pou sto 2010 akomh polloi suntopites mas den tin exoun h apla adiaforoun (proswpikh apopsh). egw apo syzhthseis pou exw me anthropous tis hlikias mou, megalyterous kai mikroterous, se pollous apo autous eida adiaforia h/kai apoksiwsh gia ta koina tou xwriou mas. opote file mou prwta emeis oi polites kai meta oi proedroi! sapera dleies!!

ονομα είπε...

Ανώνυμε/η θα συμφωνήσω μαζί σου.

arachovasblog είπε...

Φίλε Ντελάλη δεν υπάρχει καμία διάθεση για τσακωμούς σχετικά με "ηλεκτρονικά σταλάματα" (πολύ ωραία έκφραση!) όπως είπες. Το ιστολόγιό σας το διαβάζω και το χαίρομαι. Όπως θα είδες έχω και μόνιμο σύνδεσμο σ΄αυτό.
Η ενασχόληση μου με τα blogs δεν είναι τωρινή (το ΑράχωβαςBlog είναι το τέταρτο στη σειρά) και ούτε αφορά μόνο τη συγγραφή, οπότε τέτοια θέματα τα έχω ξεπεράσει.
Συνεχίστε αυτό που κάνετε όσο μπορείτε γιατί ξέρω πολύ καλά τι κόστος σε προσωπικό χρόνο έχει.
Όσον αφορά τον Δήμο, πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να σέβεται τον εαυτό του και την ηλεκτρονική εικόνα που έχει και να συντηρεί τις ιστοσελίδες του ενημερώνοντας τους πολίτες. Ένα κάρο λεφτά έχουν ξοδευτεί και δεν γίνονται τα αυτονόητα. Όταν το κάνει αυτό ας ενημερώσει και όποιον άλλον επιθυμεί.
Το Υπουργείο Παιδείας του οποίου είσαι διαπιστευμένο blog, πρώτα ενημερώνει την ιστοσελίδα του και μετά το στέλνει και στους άλλους για να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Top