αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Έρχεται ο χειμώνας!

Σημείωση του Ντελάλη

Παρακάτω φιλοξενούμε για πρώτη φορά και ελπίζουμε όχι για τελευταία, άρθρο του συντοπίτη μας Νίκου Δαλαρούγκα σχετικά με την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες.
Για όσους δε γνωρίζουν, ο Νίκος Δαλαρούγκας και ο Γιώργος Οικονόμου ασχολούνται συστηματικά με την πρόβλεψη του καιρού στην περιοχή του Παρνασσού και της Αράχωβας και κατά την άποψή μου αποτελούν φωτεινά παραδείγματα νέων ανθρώπων που προσφέρουν αφειδώς τις υπηρεσίες τους (τις περισσότερες φορές όχι μόνο αφιλοκερδώς, αλλά βάζοντας και χρήματα από το υστέρημά τους) σε όλους όσουν θέλουν να μάθουν για τον καιρό (κάτοικους, σκιέρ, επισκέπτες κ.α.).
Ως Ντελάλης της Αράχωβας θέλω να ευχαριστήσω τους δύο συντοπίτες μου. Παιδιά συνεχίστε την επαγγελματικού επιπέδου δουλειά σας!

Άρθρο του Νίκου Δαλαρούγκα


Καλή χρονιά σε όλους τους συντοπίτες μου! Εύχομαι το 2010 να είναι δημιουργικό και να χαρίσει σε όλο τον κόσμο αγάπη,υγεία και ειρήνη!
Οι γιορτές τελειώνουν, αλλά δυστυχώς έλειπε κατι πολύ σημαντικό που από μικρά παιδιά μέχρι και τα γεροντάματα πάντα θέλουμε και ονειρευόμαστε να έχει τούτες τις άγιες και χαρούμενες ημέρες. Δεν είναι τιποτα άλλο από το χιόνι!
Φέτος περάσαμε σε γενικές γραμμές ένα βροχερό, αλλά σχετικά ήπιο θερμοκρασιακά φθινόπωρο. Οι νοτιάδες ήταν αυτοί που κυριάρχησαν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της εποχής, με αποτέλεσμα τις πολλές βροχές και τον "μαλακό"καιρό, κρατώντας τον υδράργυρο σε πιο υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις μέσες μηνιαίες κλιματικές τιμές.
Ο Νοέμβριος το δεύτερο δεκαπενθήμερο, μάλλον άνοιξη θύμιζε, αφού η ηλιοφάνεια ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καιρού, γεγονός το οποίο ειναι σπάνιο για τα δεδομένα της Αράχωβας, καθώς η συννεφιά και οι βροχοπτώσεις έχουν τον λόγο αυτή την περίοδο.
Ο Δεκέμβριος θα μείνει στην ιστορία αφού το πρώτο δεκαπενθήμερο μάς χάρισε και βροχές και αρκετά χιονάκια στον Γέρο-Παρνασσό. Μάλιστα στις 12 του μηνός, υγρό χιόνι -δρολάπι κατά την ντοπιολαλιά-, επισκέφτηκε κατά τις βραδυνές ώρες και το χωριό μας χωρίς όμως να το στρώσει, έτσι ώστε η Αράχωβά μας να φορέσει το νυφικό της. Ο άλλος μισός Δεκέμβριος μάλλον Πάσχα θύμιζε, καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό ΕΑΑ που φιλοξενεί το χωριό μας, η θερμοκρασία έφτασε τους 19,7 βαθμούς στις 31 του μηνός και αντί για Χριστούγεννα και γαλοπούλες έπρεπε να βάλουμε αρνιά και φουστανέλλες. Επίσης να σημειωθεί και η πρώιμη ανθοφορία σε μερικές αμυγδαλιές.
Ο Ιανουάριος που αποτελεί την καρδιά του χειμώνα, μάς δέιχνει μέχρι τώρα το σχετικά ζεστό του πρόσωπο, με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες με εξαίρεση το τριήμερο 2,3,4 του μηνός, όπου και βροχούλες είχαμε και επιτέλους αρνητική θερμοκρασία (κάτω από το μηδέν), αφού την Δευτέρα 4/1 το πρωί η θερμοκρασία στο σταθμό του χωριού ήταν -1,2 βαθμοί.
Η συνέχεια φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα, διότι μπορεί μεν αυτή την εβδομάδα να μας κάνει να πιάσουμε τον Μάη στον Παρνασσό, αλλά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κάτι πάει να αλλάξει δειλά δειλά. Το κρύο από την βόρεια Ευρώπη κάνει προσπάθειες να περάσει το κατώφλι των συνόρων μας στις 9-10 του μηνος, θα κοντραριστεί με τις θερμές αέριες μάζες της Αφρικής, δεν θα καταφέρει να μας κάνει παρέα για πολύ, αλλά από τις 15 του μηνός....αλήθεια πετρέλαιο βάλατε η ξεχαστήκατε? Φαίνεται λοιπόν πως ψυχρές μάζες πολικής προέλευσης έρχονται στην χώρα μας και το κρύο θα είναι ιδιαίτερα τσουκτερό. Τώρα για το πολυπόθητο χιόνι...κάντε λίγο υπομονή, φαίνεται πως έρχεται, θέλει λίγο μελέτη το πράμα!

Με εκτίμηση,
Νίκος Δαλαρούγκας
Top