αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο καιρός το σαβ/κο

Του Νίκου Δαλαρούγκα

Με χειμωνιάτικα στοιχεία πέρασε αυτή η εβδομάδα στην Αράχωβα και όπως είχαμε αναφέρει τα φαινόμενα ήταν ασθενή και παροδικά. Στον Παρνασσό χιόνισε θυμίζοντας ότι έχουμε Γενάρη ενώ στα λευκά ντύθηκε και η κορφή της Κίρφεως (Ξεροβούνι) στολίζοντας τα έλατα. Τα καλά έρχονται από σήμερα...


Συγκεκριμένα, ένα χαμηλό βαρομετρικό έχει σχηματιστεί στο Νότιο Ιόνιο και από τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να κινείται ανατολικά , επηρεάζοντας αρχικά την Πελοπόννησο με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνα στα ορεινά. Βαθμιαία και από τις βραδυνές και νυχτερινές ώρες ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Στερεά την Θεσσαλία, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Πρόσκαιρα φαινόμενα σε Ήπειρο και Μακεδονία.
Αύριο Σάββατο 16/1, κακοκαρία θα έχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχοπτώσεις οι όποιες και από τα νοτιοδυτικά της χώρας θα έχουν έντονο χαρακτήρα, καταιγίδες σε Πελοπόννησο και Αιγαίο και χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής χώρας με υψόμετρο > 500-800 μέτρων. Έντονες θα έιναι οι χιονοπτώσεις σε περιοχές από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, ενώ σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη θα είναι πρόσκαιρα και τοπικού χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-βορειοανατολικοί αρκετά ενισχυμένοι και η θερμοκρασία σε πτώση.
Ανάλογα φαινόμενα και την Κυριακή, αλλά από το απόγευμα θα αρχίσουν να περιορίζονται ανατολικότερα.
Για το χωριό μας και τον Παρνασσό τώρα....
Από το βράδυ και κυρίως από την νύχτα ο καιρός θα είναι πιο βαρύς στην περιοχή του Παρνασσού με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ψηλά και χιονόνερο η ψιλή βροχούλα στην Αράχωβα. Ειδικότερα αύριο φαίνεται και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, ο Παρνασσός να δέχεται αρκετό έως πολύ χιόνι ειδικά οι βόρειες πλευρές του, δίνοντας μια ανάσα στο χιονοδρομικό κέντρο και περισσότερο στην Φτερόλακα. Η χιονόπτωση-χιονόστρωση θα ξεκινά από τα 800 με 1000 μέτρα και από το μεσημέρι και μετά ίσως και χαμηλότερα. Συνεπώς στην Αγόριανη και στην Άνω Σουβάλα οι κάτοικοι καλό είναι να βάλουν το φτυάρι μέσα στο σπίτι. Οι άνεμοι ανατολικής-βορειοανατολικής διευθύνσεως κατά διαστήματα ισχυροί στα Κελλάρια και η θερμοκρασία σε πτώση.
Όλα τα προγνωστικά μοντέλα θέλουν πυκνή χιονόπτωση στην Αράχωβα, αλλά επειδή όπως είναι γνωστό οι βοριάδες δεν ευνοούν την Αράχωβα και τα μοντέλα πάσχουν σε τόση ανάλυση, όλα εξαρτώνται από το πόσο δυναμική θα έχει το καιρικό σύστημα πάνω από τον Παρνασσό και το αν θα καταφέρει να υπερπηδήσει τον επιβλητικό αυτόν ορεινό όγκο, όπου είναι και η ασπίδα της Αράχωβας από τους παγερούς αυτούς ανέμους. Προσωπική εκτίμηση θα δούμε έστω μια πασπάλα!
Ανάψτε τζάκια και πιείτε τσίπουρα, γιατί η αίσθηση του κρύου θα είναι αρκετή.

1 σχόλια:

ονομα είπε...

Για να δούμε Νίκο, πασπάλα θα είναι ή θα χρειαστούμε κι εμείς φτυάρια...

Top