αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Γρίπη: Παχύσαρκοι και καπνιστές στις ομάδες υψηλού κινδύνου


Η παχυσαρκία και το κάπνισμα αυξάνουν πολύ τις πιθανότητες να αρρωστήσει κανείς από τη νέα γρίπη, αλλά και να την περάσει (εάν προσβληθεί) πιο βαριά. Η λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Πανδημίας της νέας γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου ενημερώνει τους ουκ ολίγους Έλληνες παχύσαρκους και καπνιστές για τους κινδύνους και τους τρόπους προφύλαξης.


Οι παχύσαρκοι
Έξι φορές περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό κινδυνεύουν να προσβληθούν οι παχύσαρκοι από τη νέα γρίπη κατά την πανδημία, σύμφωνα με την παγκόσμια εμπειρία.
«Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη», λέει η κ. Γιαμαρέλλου. «Τόσο η παχυσαρκία όσο και ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο για προσβολή από λοιμώξεις και για σημαντική νοσηρότητα από αυτές. Αν και για τον διαβήτη η γνώση αυτή είναι καλά εγκατεστημένη για τις κοινές βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, δεν ισχύει το ίδιο για την παχυσαρκία. Η νέα γρίπη αποτέλεσε μία περίπτωση κλινικής παρατήρησης, με αυξημένη προδιάθεση των παχύσαρκων ασθενών σε ιδιαίτερης σοβαρότητας νόσηση με επιπλοκές, μέχρι και θάνατο».
Στην εποχική γρίπη, το αυξημένο σωματικό βάρος δεν είχε συσχετισθεί με τέτοιου είδους εκβάσεις. «Η παρατήρηση προήλθε ήδη από το πρώτο επιδημικό κύμα της νέας γρίπης στο Μεξικό, για πρώτη φορά σε συσχέτιση με τη γρίπη», επισημαίνει η κ. Γιαμαρέλλου «Η παρατήρηση επιβεβαιώθηκε τόσο στο νότιο ημισφαίριο στο πρώτο πανδημικό κύμα (Απρίλιος - Οκτώβριος 2009) όσο και στο κύμα του δυτικού ημισφαιρίου (μετά το τέλος του καλοκαιριού του 2009)».
Η παρατήρηση για το σωματικό βάρος αποτελεί ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της τρέχουσας πανδημίας. «Σε αντίθεση με την εποχική γρίπη, οι περισσότερες επιπλοκές από τη νέα γρίπη περιγράφονται σε ασθενείς παχύσαρκους (με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30) και με κάποιου είδους πνευμονοπάθεια, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται η σημασία της καρδιαγγειακής νόσου», μας πληροφορεί η καθηγήτρια. «Σε 13 θανατηφόρα κρούσματα με δεδομένα για το μεταβολικό τους προφίλ, επτά ήταν σε παχύσαρκους, 5 σε διαβητικούς και σε μία περίπτωση συνυπήρχαν. Στην Αυστραλία, δείκτης Μάζας Σώματος μεγαλύτερος από 35 συσχετιζόταν με πενταπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής σε Μoνάδα Εντατικής Θεραπείας».
Στις ΗΠΑ, για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου 2009 πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη (των Jain και συνεργατών) αναφέρει ότι από 272 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν λόγω της νέας γρίπης, 29% ήταν παχύσαρκοι (δηλαδή, με Δείκτη Μάζας Σώματος 30-39.9) μεταξύ των ενηλίκων και 26% νοσογόνα παχύσαρκοι (με Δείκτη Μάζας Σώματος ίσο ή μεγαλύτερο του 40). Δεν αναφέρεται, όμως, το ποσοστό θνητότητας των παχύσαρκων σε σχέση με το υπόλοιπο δείγμα της μελέτης.
«Πρέπει να τονιστεί ότι σε περίπου 90% των παχύσαρκων υπήρχε κι άλλη μία τουλάχιστον συννοσηρή κατάσταση», λέει η κ. Γιαμαρέλλου. «Στο 40% των ασθενών συνολικά συνυπήρχε σακχαρώδης διαβήτης. Η ιδιαίτερη συσχέτιση της παχυσαρκίας (και ιδιαίτερα της νοσογόνου) με την αυξημένη νοσηρότητα από τη νέα γρίπη δεν αιτιολογήθηκε με κάποιον τρόπο».
Οι πιθανές εξηγήσεις για την επιδημιολογική αυτή συσχέτιση πρέπει να αναζητηθούν σε άλλες μελέτες παρατήρησης ή σε ζωικά πρότυπα. «Κατ' αρχάς, η παχυσαρκία (και ιδιαίτερα η νοσογόνος μορφή) διαμορφώνει μία κλινική κατάσταση δίκην συνδρόμου Pickwick, γεγονός που επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία τόσο σε συνθήκες ηρεμίας όσο και σε περιπτώσεις προσβολής από κάποια λοίμωξη», εξηγεί η κ. Γιαμαρέλλου. «Επίσης, η παχυσαρκία συνδέεται με άλλες νοσηρές καταστάσεις _ όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα _ που καθιστούν τον ασθενή ευάλωτο σε λοιμώξεις, ενώ αποτελεί μία κατάσταση χρονίου φλεγμονώδους στρες που επιτείνει τα προαναφερθέντα προβλήματα».

Από το fimotro
Top