αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τα τραγούδια της φωτιάς

Τραγούδια της φωτιάς είναι ο τίτλος ενός ελληνικού πολιτικού ντοκιμαντέρ, του 1975 σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου.

Η ταινία αυτή έγινε με αφορμή και επίκεντρο τη μαγνητοσκόπηση δύο πολύ σημαντικών συναυλιών, αυτής που έγινε στο Στάδιο Καραϊσκάκη με το Μίκη Θεοδωράκη και αυτής που έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με το Γιάννη Μαρκόπουλο, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας (Ιούλιος 1974), καθώς επίσης και άλλες μαζικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου.
Αποτυπώνει με γλαφυρότητα το κλίμα που επικρατούσε, μετά την πτώση της Χούντας. Κατά την διάρκεια της ταινίας μιλάει ο αγωνιστής Χρήστος Ρεκλείτης.

Σήμερα, 36 χρόνια μετά, οι τότε πρωταγωνιστές -όσοι είναι ακόμη εν ζωή- διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
  • Οι πρώτοι έχουν εξαργυρώσει τον "ηρωισμό" τους και το νεανικό τους θάρρος, "υπηρετώντας τον... κυρίαρχο λαό", από θέσεις όπως το Κοινοβούλιο ή το Ευρωκοινοβούλιο. Με παχυλούς μισθούς, business class στα αεροπορικά ταξίδια και με πολλά πολλά μηδενικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς των τραπεζών του εξωτερικού.
  • Οι δεύτεροι προτίμησαν την... κοινή ζωή. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τη χλιδή των... υπηρεσιών προς τον κυρίαρχο λαό. Νομίζω ότι θα θεώρησαν αυτό που έκαναν ως χρέος προς τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.
Η ανάρτηση αυτή, μια ταινία ωδή στη λευτεριά, αφιερώνεται στους δεύτερους... Και στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου... Τους πρώτους τους αφήνω προς το παρόν στην έπαρσή τους, και προς το μέλλον -όταν θα έρθει η στιγμή να κάνουν λογαριασμό- στις τύψεις τους... Άλλωστε όταν "φεύγουμε", δε δίνουμε λογαριασμό στα βιβλία της ιστορίας, αλλά στον εαυτό μας... Κι εκείνος, ξέρει όλη την αλήθεια!!

Δείτε την ταινία, πραγματικά αξίζει τον κόπο...


Ντελάλης

2 σχόλια:

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο πραγματικά

ονομα είπε...

Αγαπητό Distomo, είναι όντως συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ.
Ειδικά στο τέλος, στην περιγραφή των βασανιστηρίων...

Ντελάλης

Top