αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Με το βλέμμα στην καμινάδα...

“Habemus Papam”. Με τη λατινική αυτή φράση, ο επικεφαλής των Καρδιναλίων ανακοινώνει από τον κεντρικό εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό την εκλογή του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το ιερό κονκλάβιο (115 καρδινάλιοι - οι ανώτατοι κληρικοί της Καθολικής Εκκλησίας με το χαρακτηριστικό κόκκινο καπελάκι).
Στη συνέχεια ο νέος Πάπας παρουσιάζεται ενώπιον των πιστών και δίνει την πρώτη του «urbi et orbi» ευλογία του.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής και μετά από κάθε καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια καίγονται και περιχύνονται με ειδικά χημικά, ώστε από το χρώμα του καπνού που βγαίνει από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα, οι πιστοί που έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου να μπορούν να πληροφορηθούν τις εξελίξεις.

Ο μαύρος καπνός σημαίνει ότι η διαδικασία εκλογής δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο λευκός ότι έχει εκλεγεί ο νέος Πάπας. Στη δεύτερη περίπτωση, αρχίζουν να χτυπούν οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου, ενώ ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων εξέρχεται στον εξώστη του Βατικανού και ανακοινώνει στα λατινικά: «Annuntio vobis gaoudium magnum. Habemus Papam» (Σας ανακοινώνω με μεγάλη χαρά ότι εξελέγη Πάπας).

Έτσι κι εμείς λοιπόν, περιμένουμε με... το βλέμμα στην καμινάδα, ώσπου να βγει άσπρος καπνός, σημάδι ότι εξελέγη ο νέος μας δήμαρχος. Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ, και θα ανακοινωθούν και εδώ. Μετά τον άσπρο καπνό, θα ακολουθήσει μαύρος, σημάδι της τσίκνας από τα κοντοσούβλια και τα ψητά που θα ψηθούν για τον εορτασμό της εκλογής. Ακολούθως, θα έχουμε νέο Πάπα - υπερδήμαρχο (Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας) και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά το καταστατικό.

Ντελάλης
Top