αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία... Πολυτεχνείο, 37 χρόνια μετά...

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973
, κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο αρμάτων μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου.



Μοιάζει με κακό όνειρο, αλλά η χώρα έχει ήδη επιστρέψει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε πριν 37 χρόνια: Τότε, στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη του 1973 το σύνθημα «ψωμί παιδεία ελευθερία» συνόψισε τα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Υπάρχουν άραγε τρεις άλλες λέξεις εξ ίσου δυνατές για να περιγράψουν τα σημερινά μας αιτήματα...? Τι από αυτά έχουμε σήμερα? Ο καθένας ας δώσει τις απαντήσεις του...

Ντελάλης

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να θέλω να γίνω γραφικός διαπιστώνω μετά από τόσα χρόνια ότι μερικοί από τη γενία που πάλεψαν τότε για να ρίξουνε τη χούντα έρχονται μετά από τόσα χρόνια να καταστρέψουνε οι ίδιοι την Ελλάδα!Εφόσον έχουνε θέσεις μέσα στις Κυβερνήσεις!

ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ είπε...

Ποτέ μια γενιά δεν κόστισε τόσα πολλά στις επόμενες όσο αυτή του Πολυτεχνείου...
Ποτέ μια γενιά δεν κατάφερε να υποθηκεύσει το μέλλον τόσο πολλών όσο αυτή του Πολυτεχνείου... Ποτέ μια γενιά δεν κατάφερε να διαλύσει τους θεσμούς, τις αξίες, τα ιδανικά και τις κοινωνικές δομές ενός λαού τόσο γρήγορα όσο αυτή του Πολυτεχνείου...
Ποτέ μια γενιά δεν έβγαλε τόσους ψευτο-επαναστάτες και ψευτο-προοδευτικούς, τόσους αεριτζήδες και λαμόγια, όσο αυτή του Πολυτεχνείου...
Ποτε μια γενιά, από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους, δεν κατάφερε να παραδώσει την χώρα στην επόμενη γενιά σε χειρότερη κατάσταση, εκτός από αυτή του Πολυτεχνείου...
Ποτέ μια γενιά δεν κατάφερε να κόψει τα όνειρα των επόμενων γενιών, εκτός από αυτή του Πολυτεχνείου
Ποτέ μια γενιά δεν κατάφερε τόσα λίγα ενώ της προσφέρθηκαν τόσα πολλά, όσο αυτή του Πολυτεχνείου...

Ποτέ μια γενιά δεν κατάφερε να ξεγελάσει την Ιστορία τόσο εύκολα όσο αυτή του Πολυτεχνείου...

Στραβων είπε...

Ανταρσία αν το έγραψες μόνος σου αυτό το σχόλιο και δεν το βρήκες σε κανένα άρθρο, θα σε προτείνω για πούλιτζερ. Συμφωνώ απόλυτα.

ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ είπε...

Σ΄ευχαριστώ φίλε μου Στράβων, αλλά δεν είμαι ούτε για διακρίσεις ,ούτε για βραβεία , έχω αλεργία σε όλα αυτά. Χαίρομαι που σε βρίσκω σύμφωνο με τις απόψεις μου.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ "ΑΝΤΑΡΣΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΑ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ! ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ, ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ! ΜΠΡΑΒΟ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΑΡΣΙΑ και Στράβων... σιγα μην το γραψε μονος του

http://www.roufianos.com/showthread.php/255263-%CE%97-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85

ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ/ή ανώνυμε/η δεν νομίζω να είναι προσβολή και απιστία στον ντελάλη να εκφραζόμαστε και σε άλλα blogs ? Και συγκεκριμένα το έστειλα και στο tromaktiko. Aλλά τέλος πάντων σ΄ευχαριστώ απο καρδίας...

Ανώνυμος είπε...

Ρε ΑΝΤΑΡΣΙΑ εσύ φαίνεσαι εντάξει τύπος τι θέλεις σε blog που έχουν κατηγορηθεί για εκβιασμό?

ονομα είπε...

Ρε φίλε Ανώνυμε πότε κατηγορήθηκα για εκβιασμό και από ποιον? Αυτό το επεισόδιο το έχω χάσει.

Ντελάλης

Ανώνυμος είπε...

Μάγκες πρόχειρα http://www.fimes.gr/2010/09/tromaktiko-blog-diafimisi/

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ντελάλη δεν λέω για σένα αλλά για το tromaktiko. Δεν σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου!!!!! Αμαν.

ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ είπε...

Φίλε μου σ΄ευχαριστώ για την πληροφόρηση ! Ένας λιγότερος...

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΕ ΒΑΘΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΗΚΕ....ΚΡΙΜΑ....

tati είπε...

Ανταρσία άστους να λένε..ζηλεύουνε!!οσο για τον WWW.ROUFIANOS.ANWNIMOS.ARAXVBITIS.NTAIS.GR φένεται οτι έχει επίπεδο

Ανώνυμος είπε...

Πριν 5 χρόνια που κατοικούσα στην Αθήνα, 1 ημέρα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, είχα μπεί ένα βράδυ σε ένα ταξί. Ακολούθησε μιά από αυτές τις ανούσιες και ανεπιθύμητες συζητήσεις με τον ταρίφα " όλοι όσοι έχουν μπεί σε ταξί γνωρίζουν ", την οποία σας παραθέτω:
- Πόσο χρονών είσαι ρε παληκάρι?
- 22 απαντάω εγώ!
- Αύριο θα το γιορτάσεις το Πολυτεχνείο?
- Θα το γιορτάσω του απαντάω!
- Γιόρτασέ το, γιατι τη γενιά του Πολυτεχνείου θα την πληρώνεις μια ζωή. Μια ζωή θα υποφέρεις, γιατί η γενιά αυτή έκλεψε τη ζωή από τη γενιά σου.
- Τι εννοείς, απάντησα απορημένος.
- Θα καταλάβεις πολύ σύντομα μου είπε. Εγώ δεν μπορώ καν να σου περιγράψω το κακό.
Η κούρσα τελείωσε, τα χρόνια πέρασαν και εγώ κατάλαβα τα πάντα. Τα υπόλοιπα νομίζω ότι τα περιγράφει με τον πλέον καλύτερο τρόπο ο Ανταρσίας και μπράβο του.
Όσο για μένα έχω να πω: Τιμή στους ελάχιστους ανώνυμους ήρωες του Πολυτεχνείου που πάλεψαν για την ελευθερία μας, παρέμειναν αμόλυντοι και παραμένουν για πάντα ήρωες στην καρδιά μας..

Top