αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

"Βροχή" Λεοντιδών στις 17 - 18 Νοεμβρίου

Για μια ακόμη χρονιά οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία, αυτή την εβδομάδα να παρατηρήσουν στον ουρανό -στο μέτρο που του επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες- την πιο θεαματική από όλες τις «βροχές» διαττόντων, των Λεοντιδών.

Το αποκορύφωμα αναμένεται τις νύχτες της 17ης και 18ης Νοεμβρίου και η καλύτερη στιγμή παρατήρησης θα είναι λίγο πριν το ξημέρωμα.

Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» έλκουν την καταγωγή τους από τον κομήτη 55Ρ/Τέμπελ-Τατλ, αλλά επειδή φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, έχουν πάρει το όνομά του.

Η «βροχή» των Λεοντιδών διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες (7 έως 28 Νοεμβρίου), αλλά κορυφώνεται στο διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου. Ο ρυθμός πτώσης των φωτεινών μετεώρων -που γίνεται με ταχύτητα περίπου 71 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο- υπολογίζεται σε 15 ανά ώρα κατά μέσο όρο.

Από ιστορική άποψη, οι Λεοντίδες...

...έχουν δημιουργήσει μερικά από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στους ουρανούς του πλανήτη μας και μάλιστα υπήρξαν φορές, ιδίως μεταξύ των ετών 1998 – 2002, που εξελίχτηκαν σε πραγματική «θύελλα» μετεώρων, στη διάρκεια της οποίας πολλές χιλιάδες «αστεριών» φαίνονταν να πέφτουν κάθε ώρα στη Γη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι «θύελλες» λαμβάνουν χώρα περιοδικά, ανά 33 χρόνια περίπου, για άγνωστους λόγους. Η τελευταία τέτοια θεαματική «θύελλα» συνέβη το 2002, συνεπώς η επόμενη θα υπάρξει κάπου κοντά στο 2035. Φέτος θα πρέπει να αναμένεται μια ήπια δραστηριότητα.

Οι βροχές των μετεώρων παίρνουν το όνομα του αστερισμού που βρίσκεται στην περιοχή του ουρανού όπου εκδηλώνονται (π.χ. Ωριωνίδες, Αιγοκερίδες, Yδροχοΐδες, Περσείδες κ.α.). Οι Λεοντίδες ξεχωρίζουν επειδή η τροχιά του κομήτη Tempel-Tuttle, από τον οποίο προέρχονται, έχει αντίθετη φορά από αυτήν της Γης, με συνέπεια τα θραύσματά του, να συγκρούονται με τον πλανήτη μας μετωπικά, με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από αυτή άλλων διαττόντων. Αναπτύσσεται, έτσι, μια μεγαλύτερη θερμοκρασία λόγω της τριβής κατά τη διέλευση των μετεώρων μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα τα «πεφταστέρια» να καίγονται πιο έντονα και να εκπέμπουν περισσότερη λάμψη κατά την πτώση τους.

Για πρώτη φορά, οι Λεοντίδες παρατηρήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου του 1883 στη βορειοανατολική Αμερική και έκτοτε εγκαινιάστηκε η σύγχρονη αστρονομία των διαττόντων. Αν και μετά το 2002 η δραστηριότητα των Λεοντιδών έχει «κοπάσει», δεν παύει κατά καιρούς να εκπλήσσει τους παρατηρητές με τις συνεχείς μεταβολές της.

Αυτή η αβεβαιότητα ισχύει γενικότερα στην παρατήρηση διαττόντων αστέρων, καθώς κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί και, φυσικά, κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την παρακολούθηση του φαινομένου.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ''ΚΥΝΗΓΑΕΙ'' ΑΥΤΟΣ Ο .....ΛΕΟΝΤΙΟΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΠΕΦΤΕΙ

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΠΕΦΤΕΙ, ΠΕΦΤΕΙ....ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ!Ο ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΟΛΑ ΙΣΩΜΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα....
Ο Λεόντιος είναι λένε ρε παιδιά...
Με έχει πιάσει η κοιλιά μου από τα γέλια ρε μπαγάσες, να είσαστε καλά...
Τελικά οι Αραχωβίτες έχουμε πολύ χιούμορ άμα θέλουμε...

Μπράβο, να σαστε καλα...

Ανώνυμος είπε...

Ο ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΛΕΟΝΤΙΔΕΣ;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΜΑΖΙ;
ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ''ΛΕΟΝΤΙΔΕΣ''.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ.ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

AAAAAXAXAXAXXAXAXAXAXXAXAA

Top