αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ποιητών καμώματα

Από τον ποιητή Τροιζηνίκο


Μικρή ασυμφωνία σε Α Μείζον

Α! Κύριε Μαλακάση,
ποιος θα βρεθεί να μας δικάσει,
μικρόν εμέ κι εσάς μεγάλο
ίδια τον ένα και τον άλλο;
τους τρόπους, το παράστημά σας,

το θελκτικό μειδίαμά σας,
το monocle που σας βοηθάει

να βλέπετε μόνο στο πλάι
και μόνο αυτούς να χαιρετάτε
όσοι μοιάζουν αριστοκράται,
την περιποημένη φάτσα,
την υπεροπτική γκριμάτσα
από τη μια μεριά να βάλει
της ζυγαριάς και από την άλλη
πλάστιγγα να βροντήσω κάτου,
μισητό, σκήνωμα θανάτου
άθυρμα, συντριμμένο βάζον,
εγώ κύμβαλον αλαλάζον.
Α! κύριε, κύριε Μαλακάση,
Ποιος τελευταίος θα γελάσει;


Με αφορμή τις ποιητικές αψιμαχίες του τελευταίου διαστήματος στο ΝΤΕΛΑΛΗ, εισέρχομαι κι εγώ στους ποιητικούς αγώνες με το παραπάνω ποίημα Του Κώστα Καρυωτάκη για τον άσπονδο “φίλο” του Μιλτιάδη Μαλακάση. Καθώς το ποίημα αυτό ανήκει στα σατυρικά του Καρυωτάκη, νομίζω μας δίνεται η δυνατότητα ‘ποιητική και προεκλογική αδεία’, να εντοπίσουμε ορισμένα “πολιτικά” στοιχεία στο ποίημα και να καταθέσουμε έτσι τη δική μας άποψη στο ανακύψαν θέμα των σχέσεων και των ορίων μεταξύ πολιτικής και ποίησης.

1. Το μεγάλο ερώτημα είναι όντως «ποιος θα βρεθεί να δικάσει» τους μεγάλους καταχραστές του Δημοσίου χρήματος με τα εξωπραγματικά ‘πόθεν έσχες’, όταν πριν δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, κατά δήλωσή τους;
2. Ποιος θα βρεθεί όμως να «δικάσει» και όλους εμάς τους «μικρούς», που ο καθένας μας έχει ένα πλούσιο βιογραφικό σε λαδώματα, μικρο-κομπίνες, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, αυθαίρετα, σβήσιμο κλήσεων, ‘ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε» κλπ, δίνοντας έτσι ένα μικρό σπρώξιμο για να πάει πιο βαθιά αυτή η χώρα; Οι αναμάρτητοι εξαιρούνται και δικαιούνται “πρώτοι τον λίθον βαλέτωσαν” ( ο αυτόματος διορθωτής δεν αναγνωρίζει τη λέξη και προτείνει το ‘βάλτωσαν’, λέτε να έχει δίκιο; )
3. Ποιος τέλος θα δικάσει τους δικαστές των παραπάνω «μικρών και μεγάλων», για το αν εφάρμοσαν το «ίδια τον ένα και τον άλλον»;
4. «Το θελκτικό μειδίαμα», στην προεκλογική μας περίοδο είναι είδος εν αφθονία, αλλά δυστυχώς είναι προσωρινό, επίπλαστο και υποκριτικό, κατασκευασμένο από ειδικούς συμβούλους( πτυχιούχους με masters και διδακτορικά).
5. Εδώ έχουμε πρόοδο: το monocle της Κρυωτάκειας εποχής έχει αντικατασταθεί από χοντρούς παραμορφωτικούς φακούς που κάνουν το μαύρο άσπρο, είτε από κομματικές έγχρωμες παρωπίδες που βλέπουν μόνο ενδομαντρικώς (εντός μαντριού), ή με φιρμάτα, μοδάτα και χλιδάτα γυαλιά ηλίου τα οποία κρύβουν το βλέμμα που αλληθωρίζει προς την εξουσία, ενώ απευθύνεται σε μας.
6. Από «χαιρετούρες» άλλο τίποτα. Τα ονόματα αλλά και τα πρόσωπα συνήθως άγνωστα, αλλά τι πειράζει; Μια καλημέρα είν’ αυτή, πέστην κι ας πέσει χάμω.
7. «Υπεροπτικές γκριμάτσες» τώρα δεν έχουμε. Τυχαίο; Δε νομίζω. Αυτά ‘μετά τας εκλογάς’.
8. Οι λέξεις «ζυγαριά» και «πλάστιγγα» είναι όντως απολιτικές. Η ‘παλάντζα’ όμως τι λέτε; Δεν πάει λίγο προς το πολιτικάντικο;
9. «Να βροντήσω κάτου». Μήπως περιγράφει θαυμάσια τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των νέων για την πολιτική και τις εκλογές; Μήπως αυτό δυστυχώς ισχύει και για πολλούς άλλους πτυχιούχους και μη;
10. «Κύμβαλον αλαλάζον». Δανεισμένο από τον Απόστολο Παύλο, έχει μετεξελιχθεί σήμερα σε “μεγάφωνο μικροφωνίζον” (συνήθως).

Α! φίλε, φίλε και καρντάση,
ποιος τελευταίος θα γελάσει;
Αχ! Νεοέλληνα τσακάλι,
Ποιος την Ελλάδα μας θα κλάψει;
Α! ρε κι εσύ έρμε Ντελάλη,
Ανέξου μας κι ακόμα λάλει.

ΥΓ1: Ελπίζω οι κτηνοτρόφοι του Παρνασσού να καταλάβουν τους δικούς μου στίχους, καθότι Τροιζηνίκος. Αν όμως δεν καταλάβουν τους στίχους του Καρυωτάκη (όπως και του Λειβαδίτη), τόσο το καλύτερο. Αυτοί ζουν συνεχώς μέσα στην ποίηση της δημιουργίας και της φύσης.

ΥΓ2: Θυμήθηκα και τον υπουργό που είχε αποκαλέσει τους ποιητές “λαπάδες”. Σε εποχές οικονομικής κρίσης και ακρίβειας, έστω και ο λαπάς έχει μια κάποια αξία. Οι υπουργοί όμως και τα φερέφωνά τους, έχουν;

Εν Αραχώβη

9 σχόλια:

ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ τροιζινίκο μπράβο σας για την ωραία και επίκαιρη παρέμβασή σας . Θα ήθελα να μοιραστώ και να σας πω και ένα συμβάν που έτυχε να είμαι παρόν , κάποτε λοιπόν σε ένα παλιό φτωχικό η γιαγιά ως συνήθως είχε φορέσει τα γυαλάκια της , είχε και ένα τσουκλί νέμα και έπλεκε ως συνήθως μπροστά στην παραστιά ,καθώς το χαζοκούτι έπαιζε βγαίνει έκτακτο δελτίο ειδήσεων όπου λέει πέθανε ο Οδυσσέας Ελύτης , και λέει μετά η γιαγιούλα άει θεόσχωρέστον έφτιαν κι τραγανές φρυγανιές (Elite)...
μετά της εξήγησα ποιός ήταν.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΣΧΕΤΟΣ
1)ΝΤΕΛΑΛΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΦΑΝΗΣΤΗΚΕΣ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ?
ΜΗΠΩΣ ΤΡΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΟΥ?
Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΤΕΡΟΙ ΣΟΥ?

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΕΛΑΛΗ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕΣ ΓΑΡΓΑΡΑ?Ε ,
, ΑΝΤΙΚΗΜΕΝΗΚΕ ΝΤΕΛΑΛΗ?
Η ΞΑΧΝΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΘΕΜΑ?
ΦΑΣΙΣΤΑΚΟ!!

Ανώνυμος είπε...

A..NAI AYTO ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΠΛΟΚ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ..ΕΔΩ ΒΑΖΟΥΜΕ ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ..

Αριστόδημος είπε...

Ανώνυμε, μέσα-έξω στις χωματερές έχεις μπερδευτεί. Και με δύσκολες για σένα έννοιες. Διάβασε το σχόλιο να καταλάβεις τι σημαίνει φασιστάκος.

ονομα είπε...

Φίλε Ανώνυμε δεν ψάχνω ακόμα το θέμα της χωματερής διότι έχω και τη δουλειά μου. Δεν μπορώ να ασχολούμαι συνέχεια με το blog. Εσύ αν έχεις ώρα ψάξε το θέμα και επικοινώνησε μαζί μου να το αναδείξουμε. Δεν χρειάζεται να με βρίζεις γιατί μπορώ πολύ εύκολα να στείλω το σχόλιό σου αδιάβαστο και να λες ότι σε λογόκρινα.

Να μου απαγορέψει κάποιος κάτι (ειδικά αν με ξέρει) δε γίνεται γιατί θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, δεν αργώ να τα κάνω όλα Κούγκι!!

Όσον αφορά γιατί εξαφανίστηκα, ο λόγος είναι κάτι καλόπαιδα σαν και του λόγου σου, που είναι με την καλή κουβέντα στο στόμα (και για μένα δε με νοιάζει τόσο, όσο για αυτούς που είναι υποψήφιοι).

Τώρα για τον άλλο Ανώνυμο που με λέει φασιστάκο, ας ανοίξει πρώτα ένα λεξικό να δει την έννοια και τα ξαναλέμε.

Ντελάλης

ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ είπε...

Θα τα βροντήξω όλα κάτω και θα φύγω , θα τα βροντήξω και θα πάρω τα βουνά , θα τα βροντήξω να τα κάνω όλα μπουρλότο σας μιλώ ειλικρινά.... Μπράβο Ντελάλη,άλλα της και μπάπα της και ώπα της , δώστα όλα είμαστε μαζί σου και να ξέρεις... ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ !!!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Απόσπασμα από τον Επίλογο του Μανολη Αναγνωστακη.

(εκδοσεις ΕΡΜΗΣ 2000)





― Προδίδετε πάλι την Ποίηση, θα μου πεις,

Tην ιερότερη εκδήλωση του Aνθρώπου

Tην χρησιμοποιείτε πάλι ως μέσον, υποζύγιον

Tων σκοτεινών επιδιώξεών σας

Eν πλήρει γνώσει της ζημίας που προκαλείτε

Mε το παράδειγμά σας στους νεωτέρους.



― Tο τί δ ε ν πρόδωσες ε σ ύ να μου πεις

Eσύ κι οι όμοιοί σου, χρόνια και χρόνια,

Ένα προς ένα τα υπάρχοντά σας ξεπουλώντας

Στις διεθνείς αγορές και τα λαϊκά παζάρια

Kαι μείνατε χωρίς μάτια για να βλέπετε, χωρίς αυτιά

N' ακούτε, με σφραγισμένα στόματα και δε μιλάτε.

Για ποια ανθρώπινα ιερά μάς εγκαλείτε;

Ξέρω: κηρύγματα και ρητορείες πάλι, θα πεις.

Έ ναι λοιπόν! Kηρύγματα και ρητορείες.

Σαν π ρ ό κ ε ς πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις

Nα μην τις παίρνει ο άνεμος.



Ερώτηση:

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γνώριζε τους αυτοδιοικητικούς

και τους ποιητικούς σχολιαστές όταν το εγραψε ;

αγανακτισμένος είπε...

Φίλε παρατηρητή το σίγουρο είναι ότι δεν γνώριζε εσένα! ευτυχώςςςς!!!!!!

βαρεθήκαμε την ψευτοκουλτούρα σας, δεν το καταλάβατε ακόμη???????

Top