αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Short selling. Short τι...???

Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας στο short selling.

Με αυτό τον τίτλο άρθρο των «Financial Times» καταγράφει τα όσα διαδραματίζονται στην χώρα μας, την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ΜΜΕ καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες υποβάθμισης του θέματος, συντονισμένοι πλήρως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, ο οποίος δήλωσε ότι... "Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και θεσμικά δεν αμφισβητείται"(?) και ότι... "Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα από την ερώτηση της Βάσως Παπανδρέου και των 15 βουλευτών για την Τράπεζα της Ελλάδος".

Ας πάρουμε τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου ένα – ένα. Κατ`αρχάς λέει ότι "Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και θεσμικά δεν αμφισβητείται", αλλά δεν λέει αυτό που τόσο η Ν.Δ., όσο και οι 15 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν (και αναφέρεται στο άρθρο των «Financial Times») ότι δηλαδή το «γυμνό» short selling διευκολύνθηκε με την απόφαση της ΤτΕ τον Νοέμβριο να παρατείνει την περίοδο εκκαθάρισης για τις συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών ομολόγων.
Ότι... "Η τράπεζα έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι θεσμοί συνιστούσαν..." και ότι επίσης "αγνόησε τις συμβουλές του δικού της νομικού τμήματος".

Το παρατεταμένο short selling ελληνικών ομολόγων, επισημαίνουν οι «Financial Times», το χρονικό διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου ώθησε τα spreads σε επίπεδα-ρεκόρ και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Όλα αυτά λοιπόν μπορεί να μη θέτουν εν αμφιβόλω την θεσμική ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά σίγουρα θέτουν σοβαρότατο ποινικό θέμα προσώπων της Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών (εάν όλα τα καταγγελλόμενα επιβεβαιωθούν και επίσημα).

Συγχρόνως τίθεται και βαθύ θέμα πολιτικών ευθυνών που περιλαμβάνει μέχρι ΚΑΙ τον Πρωθυπουργό αφού μιλάμε όχι για ένα απλό οικονομικό σκάνδαλο, αλλά για την χρεοκοπία και την υποθήκευση (κυριολεκτικά) της χώρας.

Βάση αυτού του έλλογου σκεπτικού τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα από την ερώτηση της Βάσως Παπανδρέου και των 15 βουλευτών για την Τράπεζα της Ελλάδος», καταλήγουν στο... «πολιτικό φρενοκομείο» και στις πένες των επιθεωρησιογράφων, ευθυμογράφων και λαϊκών σατιριστών.

Υ.Γ. Στο τέλος του άρθρου οι «Financial Times» επισημαίνουν διακριτικά την... αντίφαση, γράφοντας με ειρωνική προφανώς διάθεση ότι «Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει επανειλημμένα ζητήσει διεθνείς κυρώσεις κατά του... naked short selling».
Με απλά λόγια λέει ότι... "άλλα λέει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό και άλλα εφαρμόζονται στο εσωτερικό της χώρας"!

Από www.politis-gr.com

1 σχόλια:

ονομα είπε...

Παρακαλώ το Στέργιο να μας το κάνει πενηνταράκια να το καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς...

Ντελάλης

Top