Φίλοι Αραχωβίτες και όχι μονο.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το τσάι του βουνού, αν και αυτό που θέλω να πω το ξέρουμε όλοι μας αλλά δεν κάνουμε τίποτε! Όπως πολύς κόσμος έτσι κι εγώ όταν γίνεται το τσάι και μπορώ πάω και μαζεύω λίγο για το σπίτι.
Όμως υπάρχουν και οι αλλοδαποί οι οποίοι πάνε και το μαζεύουν για να το πουλήσουν και διευκρινίζω οτι δεν με ενδιαφέρει! Όμως αυτοί τραβάνε και ξεριζώνουν όλη την τσαγιά και κόβουν τα κλαράκια όρθιοι, για να μην τους πιάσει η μέση απ το σκύψιμο! Βλέπετε δεν τους ενδιαφέρει αν θα υπάρχει του χρόνου γιατί πιθανά να μην είναι κι αυτοί εδώ.
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς που είμαστε και θα είμαστε για πάντα εδώ?
Σε άλλα βουνά, όπως στον Όλυμπο που ξέρω, απαγορεύεται αυστηρώς το κόψιμο όλων των φυτών, αλλά θα μου πείτε τι σας λέω τώρα!!!
Η πλάκα είναι οτι το συζητάνε όλοι αλλά κανείς δεν κάνει τίποτε!!!
11 σχόλια:
Μετα το κακο ειναι οτι δεν ξαναφυτρωνει παλι.Αλλα θα σας πω οτι εμεις εχουμε μεγαλυτερη ευθυνη γιατι τους στελνουμε και το μαζευουν με μεροκαματο
Και υπ'οψιν ξεχασα να αναφερω οτι ειναι το καλυτερο της Ελλαδας και απο τα καλυτερα του κοσμου.Ευεργετικο και πλουσιο σε βιταμινες
Πραγματικά κάτι θα πρέπει να κάνουμε μ αυτό το θέμα γιατί φαινεται να είναι σοβαρό!το θέμα είναι όμως τι και πως να το κάνουμε;
Το τσάι του Παρνασσού (είδος Sideritis raeseri) είναι ενδημικό, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού και πουθενά αλλού στον κόσμο. Ένα το κρατούμενο.
Στον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού αναφέρεται ρητά ότι: "Απαγορεύεται η μεταφορά κοπτικών εργαλείων, η κοπή δένδρων και θάμνων, το ξερίζωμα και η συλλογή φυτών και γενικά κάθε φθορά της βλάστησης." (ΦΕΚ 458/Β/85). Δύο τα κρατούμενα.
Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της προστασίας. Τρία τα κρατούμενα.
Ερώτημα:
Οι αλλοδαποί, είδος ξενικό, καταστρέφουν το περιβάλλον μας. Εμέις τι κάνουμε?
Φίλε Γαβρια είναι πολύ σωστά όλα όσα γράφεις κι απ´ ότι δείχνει είναι καθαρά θέμα των αρχών(Δασαρχειο)στην προκειμένη περπτωση.Ομως αυτοί ασχολούνται με αλλά πράγματα και την περιοχή natura την θυμούνται όταν θέλουν αυτοί! Αλλά κι εμείς δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι σαν αραχωβιτες...
AΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ? ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΑ?
Οι ξένοι που όπως λέτε ξεριζώνουν το τσαι καπου το πουλάνε γιατί είναι σίγουρο πως δεν το θέλουν για δική τους κατανάλωση.
Μήπως λοιπόν και αυτοί που το εμπορευονται και το έχουν κρεμασμένο σε μεγάλες ποσότητες έξω από τα μαγαζιά τους έχουν ευθύνη?
Αν απαγορεύεται η συλλογή του από προστατευόμενες περιοχές δεν απαγορεύται κατά συνέπεια και η εμπορία του?
Μήπως θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθούν και οι καταστηματάρχες που το διαθέτουν από που το βρήκαν και με τι παραστατικά το αγόρασαν ?
Τελικά νομίζω ότι και εμείς σαν πολίτες μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα (ας καταγγείλουμε και κανέναν...) και να μην έχουμε πάντα τη νοοτροπία του δε βαριέσαι τώρα.
Από γνωστούς μου έχω ακούσει ότι το ίδιο ισχύει και για άλλα φυτά που μπορούν να πουληθούν, και επειδή και ο Πίνενε κάθε χρόνο μαζεύει ο μισό βουνό, λέω τώρα μήπως θα έπρεπε να ελεγχθεί.
Όσον αφορά τους ξένους, δεν έχει να κάνει μόνο με τον αν τους νοιάζει για του χρόνου, αλλά είμαι 100% σίγουρος πως δεν έχουν ίχνος γνώσης για τα φυτα του Παρνασσού.
Φίλε κι εγώ το ίδιο πιστεύω αλλά αν πας σε κάποιο κατάστημα για έλεγχο θα σου πει ότι έχει κόψει αυτός τιμολόγιο στον Πινενε και δεν μπορείς να του κανείς τίποτε.Και θες να σου πω και κάτι ακόμη... Οσο αυτη μαθαίνουν από εμάς πόσο καλό και σπάνιο είναι το τσάι του Παρνασσού τόσο περισσότερο θα θέλουν και τόσο ακριβότερα θα το πουλάνε.Όσο για κάποιον που ρωτάει τι δουλειά κάνει το Δασαρχειο, θα ήθελα να του πω ότι ο κοσμος βλέπει πιο εύκολα αυτά που δεν γίνονται, παρά αυτά που γίνονται!!! Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό...
αφηστε τον Πινενε και κοιταξτε στα τσεκελια 5 καταστηματων του χωριου μας που το πουλανε,και ρωτηστε τους τι μεροκαματο δινουν στους Αλβανους που τους εχουν παει οι ιδιοι και τους εχουν διξει που ειναι;
ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΚΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ (ΔΕ ΛΕΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ) ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ -ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ-. ΣΑΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΤΟΙΑ. ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ.
Δημοσίευση σχολίου