αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Νερό - φαρμάκι στον Αγιο Βλάση Λιβαδειάς

Κάδμιο και μόλυβδο στο ανώτερο όριο περιέχει το νερό στο χωριό Αγιος Βλάσης του Δήμου Χαιρώνειας, κοντά στη Λιβαδειά, σύμφωνα με ανάλυση που έγινε από ειδικά εργαστήρια σε δείγματα νερού από γεώτρηση. Όπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα, το οποίο έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», «τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έντονη παρουσία οργανικών ουσιών δείχνουν ότι πρόκειται για νερό με έντονη χημική ρύπανση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η περιεκτικότητα σε μόλυβδο φτάνει τα 10 μgCd/l με ανώτερο όριο τα 10, ενώ η περιεκτικότητα σε κάδμιο φτάνει τα 5 μgCd/l με ανώτερο όριο τα 5.

Ειδικότερα, το πόρισμα, που έχει ημερομηνία 25.1.2010, υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για πάρα πολύ σκληρό ελαφρά υφάλμυρο νερό, υψηλής περιεκτικότητας σε άλατα. Παρουσιάζει αυξημένη αγωγιμότητα, θολότητα, ξηρό υπόλειμμα και περιεκτικότητες σε ιόντα χλωρίου, νιτρικά, νιτρώδη και αμμωνιακά. Παρουσιάζει οριακές περιεκτικότητες σε μόλυβδο και κάδμιο. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έντονη παρουσία οργανικών ουσιών δείχνουν ότι πρόκειται για νερό με έντονη χημική ρύπανση».

Σημειώνεται ότι το χωριό Αγιος Βλάσης βρίσκεται...

...- σε ευθεία γραμμή - περίπου 3-4 χιλιόμετρα από τον ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς και περίπου 5 χιλιόμετρα από τον Βιολογικό Καθαρισμό στη Δαύλεια. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», πρόβλημα με το πόσιμο νερό υπάρχει και στη Λιβαδειά (χωριό Τσουκαλάδες) και στη Δαύλεια που διατηρούνται αντίστοιχα ο ΧΥΤΑ και ο Βιολογικός Καθαρισμός, όσο και στο χωριό Ρωμαίικο που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τους συγκεκριμένους χώρους.

Πιο συγκεκριμένα, στον ΧΥΤΑ στις Τσουκαλάδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα υγρά που προκύπτουν από τη διαδικασία της αποστράγγισης των σκουπιδιών καταλήγουν κατευθείαν σε παρακείμενο ρέμα και μέσω του κάμπου της Χαιρώνειας στο Βοιωτικό Κηφισό και από εκεί στη λίμνη Υλίκη. Μάλιστα, έχουν γίνει και έγγραφες καταγγελίες ότι κατά τις βραδινές ώρες, λόγω ανεπαρκούς φύλαξης τόσο του παλιού όσο και του νέου ΧΥΤΑ, βυτιοφόρα και φορτηγά άγνωστης προέλευσης μεταφέρουν παράνομα απόβλητα στο χώρο. Το γεγονός αυτό έχει παραδεχτεί δημόσια και ο νυν δήμαρχος Λιβαδειάς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη Δαύλεια, από τις αρχές του φθινοπώρου του 2009, που άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία τμήματος του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού, δεν έχει ολοκληρωθεί ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος πλάτους 6 μέτρων που προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι για την απομάκρυνση των στερεών και υγρών αποβλήτων μετά την αφυδάτωση και αποξήρανσή τους, με αποτέλεσμα να μη γίνεται διαχωρισμός στερεών και υγρών αποβλήτων και όλα τα λύματα να ρίχνονται στο Βοιωτικό Κηφισό, που καταλήγει στην Υλίκη.

Στο Ρωμαίικο, σύμφωνα με έλεγχο που έκανε κεντρικό εργαστήριο της Αθήνας στις 16/12/2010, για λογαριασμό των κατοίκων του χωριού, η ανάλυση από τα δείγματα του νερού έδειξε πληθυσμούς μικροβίων (Colliforms, E. Colli & Intestinal enterococci), οι οποίοι βρίσκονται σε αριθμό υψηλότερο από τις ισχύουσες παραμετρικές τιμές που καθορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία για το πόσιμο νερό.

«Οι παραπάνω αναλύσεις αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ενός τοπικού υδροφόρου ορίζοντα ο οποίος δέχεται ισχυρή βιομηχανική, αγροτοκτηνοτροφική, αστική ρύπανση. Το μείγμα των ουσιών του μολύβδου, του καδμίου, του χρωμίου σε συνδυασμό με τα νιτρικά, νιτρώδη και τα αμμωνιακά που υπάρχουν στο νερό αποδεικνύουν ότι η ζημιά που συντελείται δεν είναι μόνο προσθετική αλλά και εκθετική. Δηλαδή, οι ζημιές στο νερό και στο καλλιεργήσιμο έδαφος πιθανότατα να έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής». Κι επισημαίνει: «Ακριβώς επειδή όλα αυτά τα υγρά μέσω του υδροφόρου ορίζοντα καταλήγουν στον Βοιωτικό Κηφισό κι από κει στη λίμνη Υλίκη, πρέπει να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση για περαιτέρω διερεύνηση», επισημαίνει στην εφημερίδα ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός - Μsc βιοχημικός μηχανικός.

Από το tvxs.gr

2 σχόλια:

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ είπε...

Γι αυτό θερίζει η παλιαρρώστια ! άμα τα αγοράσεις και τα φάς θα σε βρεί , άμα τα φυτέψεις να τα φάς πάλι θα σε βρεί ! οπότε αγόρασέ τα έτοιμα να γλιτώσεις το σκάψιμο και την καλλιέργια ! δέν ξέρουμε απο που να φυλαχτούμε ! ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΦΡΕΣΚΑ !!!

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Παιδιά, δεν ξέρουμε από που να φυλαχτούμε..Η ανατολική Βοιωτία έχει τον Ασωπό. Εδώ το αλουμίνιο. Η Θήβα παράγει καρκινογόνα κηπευτικά...Βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων και Δυτικής Βοιωτίας εδώ με τα φυσικά αέρια και τις λάσπες. Και εμείς στην μέση.
Ποία η θέση του Περιφερειάρχη και των άλλων αρχών;

Ενδιαφέρον αρθρο, Ντελάλη, θα το αναδημοσιεύσω

Top