αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Παράξενα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη

Ατμοσφαιρική ανωμαλία δημιουργεί χάσμα στις θερμοκρασίες Βορρά - Νότου στην Ευρώπη

Αθήνα

Μια µεγάλη ατµοσφαιρική ανωµαλία, που τέµνει την Ευρώπη στα δύο, είναι η αιτία που η διαφορά της θερµοκρασίας ανάµεσα στον χιονισµένο Βορρά και τον θερµό Νότο, ξεπερνά ακόµη και τους 30 βαθµούς Κελσίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η ζέστη έρχεται από τον Βόρειο Ατλαντικό.

Τη στιγµή που το µεσηµέρι στην Αθήνα η θερµοκρασία φθάνει τους 25 βαθµούς και στην Κρήτη αγγίζει τους 28, στη Βόρεια Ευρώπη, και συγκεκριµένα στο Παρίσι, ο υδράργυρος έδειχνε µείον 2. Στη γαλλική πρωτεύουσα όπως και στην Αγγλία, τη Γερµανία, το Βέλγιο εκδηλώνονταν σφοδρές χιονοπτώσεις ενώ στην Ελλάδα οι θερµοί και υγροί νοτιάδες προκαλούσαν ανοιξιάτικες θερµοκρασίες ευνοώντας την εκδήλωση σηµαντικών βροχοπτώσεων κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τα τελευταία 24ωρα µια µεγάλη ατµοσφαιρική ανωµαλία έχει αγκιστρωθεί στα δύο άκρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, από τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό πάνω από τα βρετανικά νησιά µέχρι τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στους µετεωρολογικούς χάρτες χθες το απόγευµα, οι επιστήµονες µπορούσαν να διακρίνουν καθαρά τη διαφορά του καιρού ανάµεσα στη βόρεια και νότια ήπειρο υπό τη µορφή µιας νοητής γραµµής από τη ∆υτική Μεσόγειο, που περνά από τη Σαρδηνία και την Κορσική, διασχίζει στη µέση την Ιταλία και στη συνέχεια περνά από τα Βαλκάνια φθάνοντας σχεδόν µέχρι τον Εύξεινο Πόντο.

«Από τα στοιχεία που έχουµε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδοµάδες, µπορούµε να υποθέσουµε ότι αυτή η ατµοσφαιρική διαταραχή έχει τη µορφή ενός δίπολου συστήµατος του οποίου η µία πλευρά βρίσκεται πάνω από τα βρετανικά νησιά και η άλλη πάνω από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ελενα Φλόκα, επίκουρη καθηγήτρια στον Τοµέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.

«Το σύστηµα αυτό, που ονοµάζεται τύπος τηλεσύνδεσης, έχει την ιδιότητα να προκαλεί διαφορετικές καιρικές συνθήκες στα δύο του άκρα. Οταν στον έναν πόλο υπάρχει έντονη κακοκαιρία, όπως συµβαίνει τώρα στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης µε χαµηλές θερµοκρασίες και χιόνια, στον άλλο πόλο, που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόµετρα πιο µακριά, παρατηρούνται αντίθετες καιρικές συνθήκες. Επικρατούν δηλαδή θερµοί νοτιάδες και αύξηση της θερµοκρασίας».

Από τα µετεωρολογικά και κλιµατικά στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι επιστήµονες, φάνηκε ότι αυτό το δίπολο εµφανίστηκε στηνατµόσφαιρα και άλλες φορές τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, υπήρχαν περιπτώσεις που ενώ στη Βόρεια Ευρώπη το σύστηµα αυτό διατηρούσε µέσα στο καταχείµωνο τον καιρό ήπιο, στην Ελλάδα προκαλούσε πολικές θερµοκρασίες. Το ακριβώς αντίθετο απ' ό,τι συµβαίνει σήµερα. Τέτοιες περιπτώσεις είχαµε το 2004 και το 2006, όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε λευκό κλοιό λόγω του χιονιά ενώ στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης επικρατούσε καλοκαιρία.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί του Πανεπιστηµίου της Αθήνας, αυτό το σύστηµα της ανώµαλης κυκλοφορίας στην ατµόσφαιρα δηµιουργείται στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό. Εκεί σχηµατίζεται ο ένας πόλος, που είναι και ο µεγαλύτερος, σε ύψος από 5 µέχρι 9 χιλιόµετρα πάνω από το έδαφος. Στην περιοχή δηλαδή που βρίσκεται η ανώτερη τροπόσφαιρα.

Ο πόλος αυτός, που χαρακτηρίζεται από µία έντονη ανώµαλη κυκλωνική κυκλοφορία αντιστοιχίζεται στα νοτιοανατολικά της ηπείρου, κοντά δηλαδή στην Ελλάδα, µε έναν άλλο ασθενέστερο πόλο που χαρακτηρίζεται από αντικυκλωνική κυκλοφορία.

Το σύστηµα αυτό προκαλεί αυξηµένη αέρια ροή από τα νοτιοδυτικά προς την Ανατολική Μεσόγειο η οποία οδηγεί στην εισβολή θερµών αέριων µαζών στη χώρα µαςκαι σε αύξηση της θερµοκρασίας.

Τις τελευταίες µέρες, καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας επικρατούν ανοιξιάτικες θερµοκρασίες, η Βορειοδυτική Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ψύχος. Όπως παρατηρούν ειδικοί από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Εθνικής ∆ιεύθυνσης Ωκεανών και Ατµόσφαιρας των ΗΠΑ, η ατµοσφαιρική διαταραχή που έχει κατασκηνώσει στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό εµποδίζει να φθάσουν στην Ευρώπη οι δυτικοί άνεµοι οι οποίοι τέτοια εποχή κάθε χρόνο µετριάζουν το κρύο διατηρώντας τον καιρό ήπιο.

Από την άλλη πλευρά, σύµφωνα µε τους ειδικούς της αµερικανικής Υπηρεσίας, οι νύχτες που έχουν µεγάλη διάρκεια στη Βόρεια Ευρώπη αυτή την εποχή του χρόνου ψύχουν γρήγορα το έδαφος, µε αποτέλεσµα ο αέρας που φυσά να είναι παγωµένος.

Βροχές το Σαββατοκύριακο

Σηµαντική αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα και η θερµοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση.

Όµως, όπως λέει στα Νέα, ο µετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, η επιδείνωση αυτή θα είναι πρόσκαιρη καθώς «από τα στοιχεία που έχουµε µέχρι τώρα στη διάθεσή µας, διαφαίνεται πως από τα µέσα της επόµενης εβδοµάδας ο καιρός θα οµαλοποιηθεί ξανά, µε θερµοκρασίες που θα κυµαίνονται όµως σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

Ωστόσο, ορισµένες µετεωρολογικές υπηρεσίες στο εξωτερικό, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσµων Προβλέψεων που εδρεύει στην Αγγλία, προχώρησαν σε µία πρόβλεψη για το χειµώνα που έρχεται διατυπώνοντας την άποψη ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα επικρατήσουν στη χώρα µας αρκετά χαµηλές θερµοκρασίες.

Ο δρ. Κώστας Λαγουβάρδος επισηµαίνει όµως ότι τέτοιου είδους προβλέψεις κρίνονται παρακινδυνευµένες από την επιστηµονική κοινότητα καθώς οι πιθανότητες να αποδειχτούν άστοχες είναι µεγάλες.

Από τον Αναγνώστη "Λ" (πηγή in.gr)

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oι ντοπιοι μετερεωλογοι τι λενε για ολα αυτα;

Top