αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Σιλάνς πτωχοί!

Γράφει η Κουκίδα

Πριν προλάβουμε να σας ρωτήσουμε πού θα είστε το 2025, έσκασε και επισήμως η είδηση ότι το μνημόνιο παρατείνεται ως το 2024.

Βέβαια η κυβέρνηση ανακοίνωσε μόνο το σκέλος που την συμφέρει, δηλαδή την αποπληρωμή των δόσεων σε βάθος 11ετίας, και ξέχασε να μας πει ότι πακέτο πάει και η επιτήρηση, οι υψηλότεροι τόκοι και η λιτότητα διαρκείας.

Μπήκαμε και σε νέο κύκλο διαρροών του τύπου «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» «δεν θα κόψουμε μισθούς και συντάξεις» κλπ. Το καινούργιο είναι «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο». Μα και βέβαια θα υπάρξει. Και νέο μνημόνιο και επιτήρηση μέχρι το 2024.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαρρέει δεξιά και αριστερά ότι «χτυπηθήκαμε από τις εξελίξεις στην Ιρλανδία» όμως η αλήθεια είναι μία: ουδέποτε έγινε σωστή μελέτη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας πριν υπογράψουμε την δανειακή συμφωνία. Με αποτέλεσμα, εξ αρχής να ήμασταν αντιμέτωποι με δύο επιλογές, οι οποίες επικοινωνιακά άρχισαν να διαρρέουν τις τελευταίες μέρες: ή νέες δανειακές συμβάσεις μετά την λήξη της τρέχουσας (από το ΔΝΤ βεβαίως, βεβαίως) που ουσιαστικά το μόνο που θα κάνουν είναι να ανατροφοδοτούν το υπέρογκο χρέος ή ελεγχόμενη πτώχευση. Διαλέγετε και παίρνετε.

Βέβαια η πρώτη επιλογή απλά αναστέλλει για λίγα χρόνια τη δεύτερη. Γιατί μέχρι το 2015 υπολογίζεται ότι θα χρωστάμε γύρω στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ. Να μην φάνε και οι δανειστές μας λίγο; Τόσα και τόσο χρήματα έχουμε φάει εμείς, όπως είπε και ο Πάγκαλος.

Η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση και ο κρατικός μηχανισμός σε διάλυση. Ούτε το αλαζονικό ύφος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου μπορεί να καλύψει πλέον την κατάσταση. Την ημέρα που ανακοινωνόταν με πανηγυρικό τόνο η επιμήκυνση του μνημονίου από τον υπουργό οικονομικών, η συνάδελφος του Λούκα Κατσέλη ανακοίνωνε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1 στους 5 έλληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, δηλαδή έχει εισόδημα κάτω από τα 6,000 ευρώ ετησίως. Εξ αυτών, το 22% είναι ηλικιωμένοι, το 23% κάτω των 17 ετών και το 42% άνεργοι. Και ο υπουργός ο Παπακωνσταντίνου επιμένει να θριαμβολογεί για την αριθμητική μείωση του ελλείμματος. Μεγάλο επίτευγμα. Μέγιστη μεταρρύθμιση. Για νόμπελ.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, εμφανίστηκε o έμμισθος σύμβουλος-φάντασμα του ΓΑΠ, ο ιταλός Τομάσο Παντόα Σκιόπα, για να μας αποτελειώσει ψυχολογικά και να μας χώσει βαθειά το μαχαίρι στο κόκαλο της συνείδησης. Μίλησε σε ημερίδα του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου και είπε:

«Όταν είμαι στο εξωτερικό και πρέπει να αναφερθώ στην Ελλάδα, λέω το εξής: μέχρι τον Μάιο πολύ λίγοι πίστευαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να υπογράψει τέτοια δανειακή συμφωνία. Και εάν υπέγραφε δεν θα υπερψηφιζόταν από την βουλή. Και εάν έλεγε ναι η βουλή θα καταψηφιζόταν στους δρόμους. Κι εάν περνούσε από τους δρόμους, δεν θα περνούσε στις επόμενης εκλογές. Όλα αυτά διαψεύστηκαν».

Πράγματι. Διαψεύστηκαν. Γιατί ακόμα καθόμαστε στους καναπέδες και περιμένουμε να έρθουν τα χειρότερα.

ΥΓ: Ο Ιταλός πάντως δεν τα μάσησε τα λόγια του. Όταν ρωτήθηκε πότε θα έρθουμε στα ίσια μας, απάντησε : «ρωτήστε ένα 15χρονο παιδί όταν θα γίνει τριάντα χρονών». Τότε. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στους καναπέδες και περιμένετε την γενιά των 30ρηδων του 2025. Φαντάζομαι ότι τότε ένας εξ αυτών, με επίθετο Παπανδρέου, ή Καραμανλής ή έστω Μπακογιάννης, θα ζητάει την ψήφο μας. Για να μας βγάλει από το μνημόνιο... Υγιαίνετε.

Από το Ποντίκι

2 σχόλια:

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ είπε...

ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΜΗΗΗΗΗΗΗΗΗΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΝΤΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΛΗΗΗΗΗΗΗΗΗ

ονομα είπε...

Επίσης φίλε ΜΕΛΙΓΑΛΑ...

Top