αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αφγανιστάν: για τον Ευκρατίδη, τον Μέγα Αλέξανδρο και την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Αφορμή για τη δημοσίευση αυτή στάθηκε ένα email που μου έστειλε αναγνώστης, το οποίο αναφερόταν σε ένα νόμισμα (όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν) κοπής 1939 του Αφγανιστάν, το οποίο περιείχε την ελληνική φράση: "Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίλου" και είχε ως θέμα την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατ' επέκταση της Μακεδονίας.
Το χαρτονόμισμα που απεικονιζόταν ήταν αξίας 2 Afghanis. Βλέποντάς το εντυπωσιάστηκα και άρχισα να το ψάχνω, ανακαλύπτοντας περισσότερο σημαντικά πράγματα κι από το ίδιο το email.
Πρώτα - πρώτα, είδα ανακρίβειες στο νόμισμα, το οποίο δεν είναι κοπής του 1939, αλλά του 2002. Έπειτα, αναζητώντας στοιχεία για άλλα νομίσματα είδα ότι η ίδια φράση απεικονίζεται σε... όλα τα νεότερης κοπής νομίσματα (από το 1979 μέχρι σήμερα)!. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φράση είναι στοιχείο του λογότυπου της Da Afghanistan Bank, Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, η οποία ιδρύθηκε το 1939.
Αν λοιπόν είχε μια φορά αξία η ελληνική φράση ενός νομίσματος του Αφγανιστάν, πόσω μάλλον να αποτελεί στοιχείο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και να απεικονίζεται σε όλα τα νομίσματα!! Πάντως, η ουσία της δημοσίευσης παραμένει η ίδια, κι έτσι ευχαριστώ τον αναγνώστη για το email.
Την επόμενη φορά που οι αρμόδιοι θα ψάξουν... επιχειρήματα για την ελληνική γλώσσα, τη μακεδονική γλώσσα, τους σλαβόφωνους Μακεδόνες, την ελληνικότητα της Μακεδονίας κτλ., ας προτάξουν στους γείτονές μας της Βαρτντάρσκα (Π.Γ.Δ.Μ.) ένα νόμισμα από το Αφγανισ
τάν, μήπως και καταφέρουν κι εκείνοι να διαβάσουν το λογότυπο... Κι αν όχι, θα τους βοήθησουμε εμείς...



Στην επιγραφή του λογότυπου, υπάρχει και η αποτύπωση μιας παράστασης με επιγραφή στα Ελληνικά που με τo όνομα που αναφέρεται εκεί μας οδηγεί στα χρόνια της παρουσίας των επιγόνων του Έλληνα Μακεδόνα στρατηλάτη, του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Η επιγραφή γράφει στα Ελληνικά "Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίλου".

Ο Ευκρατίδης ήταν ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτριανής - Βακτρίας που περιελάμβανε και το σημερινό Αφγανιστάν. Κατέλαβε το θρόνο με επαναστατικό τρόπο όταν στράφηκε κατά του βασιλιά της βόρειας Βακτρίας Δημητρίου Α' που απουσίαζε σε εκστρατεία. Ο Ευκρατίδης μετά από νέες κατακτήσεις, κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη τη νότια Βακτρία και δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος. Κατέχοντας τις πιο εύφορες περιοχές της κεντρικής Ασίας και ελέγχοντας τον εμπορικό δρόμο που συνέδεε την ανατολική Ασία με τη Μεσόγειο, ο Ευκρατίδης αναδείχθηκε στον ισχυρότερο μονάρχη της κεντρικής Ασίας. Το χρυσό νόμισμα που είχε κοπεί στην εποχή του θεωρείται από τα σπανιότερα στον κόσμο.!

Εδώ αξίζει να αναφερθεί μια πολύ σωστή παρατήρηση του συγγραφέα Γιάννη Φραγκούλη: "Εάν ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας δεν θα χρησιμοποιούσε την ελληνική γλώσσα, της οποίας κατάλοιπα συναντούμε σήμερα σε όλη την ανατολή. Ουδείς κατακτητής, μεγάλος Βασιλέας, στρατηλάτης, κατακτά άλλες χώρες για λογαριασμό... τρίτων. Τις κατακτά για τον εαυτό του και "επιβάλλει" τη γλώσσα του και τον πολιτισμό του. Όταν δε, οι κατακτημένοι το αποδέχονται και υπερηφανεύονται για αυτό, τότε αυτό αποτελεί αδιάσειστο τεκμήριο ότι τον εδέχθησαν ως εκπολιτιστή...!".

Ντελάλης

1 σχόλια:

ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ είπε...

Ντελάλη μπράβο σου ,αλλά αν θες να δείς περισσότερα με το θέμα αυτό μπές στο www.filoumenos.com γράφει και για τα χαρτονομίσματα καθώς και για άλλα πολλά στοιχεία σχετικά με το θέμα αυτό.

Top