αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Διόδια στην Αλεξάνδρεια



Η αναγραφή του ονόματος της πόλεως και στα Ελληνικά ήταν συλλογική απαίτηση των Αιγυπτίων Δημάρχων της περιοχής της Αλεξάνδρειας, προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μία αιχμηρή απάντηση όχι μόνο απέναντι στους ανιστόρητους γείτονες αλλά και στους γηγενείς μας... Αλλά εδώ οι Ευρωλιγούρηδες ντρέπονται γι΄αυτό που είναι, καταργώντας την ιστορία τους ακόμα και την γλώσσα τους.

Πάλι καλά που υπάρχουν οι Αιγύπτιοι που είναι περήφανοι τουλάχιστον για τους δικούς μας προγόνους.

Αναγνώστης

3 σχόλια:

Γιάννης ΛΟΥΚΑΣ είπε...

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα είναι οπισθοδρομικό, αντιεμπορικό και μάλλον και εθνικιστικό να υπάρχει όνομα στην ελληνική γλώσσα.
Θέλετε παραδείγματα;
-Τα ονόματα των τηλεοπτικών καναλιών. Όλα ξενόγλωσσα (πλην των κρατικών).
-Οι επιχειρήσεις. Ελάχιστες κρατάνε το ελληνικό τους όνομα. Οι υπόλοιπες χρησιμοποιούν συνδυασμούς λατινικών γραμμάτων ή "αγγλοποιούν" τις φίρμες τους.
-Οι Τράπεζες. Από τις πρώτες που έσπευσαν να "αφελληνίσουν" το όνομά τους. Ακόμα και το παραδοσιακό ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (που κατά τα άλλα το εκτιμώ) έγινε POST BANK λες και απευθύνεται σε managers και γιάπηδες κι όχι στους ηλικιωμένους, τους αγρότες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που εκεί νοιώθουν άνετα από παράδοση.
-Και βέβαια πολλοί μεγαλόσχημοι υπογράφουν στα αγγλικά και συνοδεύουν το ονοματεπώνυμό τους με ένα απίθανο σύμπλεγμα αρχικών, που δείχνουν τις σπουδές τους και εντυπωσιάζει τους ευρωλιγούρηδες.
Και μια παρατήρηση από τη φωτογραφία. Όχι μόνο η ελληνική γραφή της Πόλης του Αλεξάνδρου, του Δευτερόθρονου Ορθόδοξου Πατριαρχείου και του Καβάφη, αλλά και ο αρχιτεκτονικός ρυθμός παραπέμπει στο ένδοξο ελληνοπρεπές παρελθόν της. Δεν θα τα έλεγα απλά διόδια, αλλά Πύλη Εισόδου.
Έτσι δεν είναι και στη δική μας πρωτεύουσα;

anentaxtidistomitissa είπε...

Αγαπητέ κύριε Λουκά, για μία ακόμη φορά το σχóλιό σαs με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.
Η επιγραφή στην ελληνική γλώσσα στην είσοδο τηs Πόληs του Αλεξάνδρου είναι όχι μόνο είναι τιμητική για την Ελληνική Γλώσσα αλλά ακόμη και ο αρχιτεκτονικός ρυθμός στον χώρο όπου αναγράφεται, όντωs δεν παραπέμπει σε διόδια, τουλάχιστον όχι σαν αυτά που στην χώρα μας έχουμε συνηθίσει.
Αντίθετα… εδώ στην γενέτειρα του πολιτισμού, όχι πλέον είναι μόδα η χρησιμοποίηση της αγγλικής γλώσσας, αλλά δυστυχώς τρόπος ζωής και ειδικότερα για τις νεότερες γενιές. Μιλούν με αγγλικές εκφράσεις συνεχώς, κάνουν αγγλικά τα ονόματά τους, γράφουν μόνο Greeklish (όπως λένε την γραφή που έχουν επινοήσει) και πολλές φορές δεν μπορούν να εξηγήσουν καν στα ελληνικά αντίστοιχες αγγλικές εκφράσεις που λένε καθημερινά, λες και δεν ζουν στην Ελλάδα. Όχι μόνο οι επιγραφές ή τα ονόματα των επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και η ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των εταιρειών (ελληνικών εταιρειών, με ελληνικό προσωπικό) γίνεται πλέον στα Αγγλικά, γιατί δεν είσαι «ΙΝ» αν δεν γράφεις Αγγλικά.. ...Με θλίβει αυτή κατάσταση και με αγανακτεί… Γνωρίζω πολύ καλά τα Αγγλικά όπως οι περισσότεροι ίσως πια,αλλά ΑΡΝΟΥΜΑΙ να γράψω ή να μιλήσω Αγγλικά όταν απευθύνομαι σε ΕΛΛΗΝΕΣ. Ας το καταλάβουμε λοιπόν, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, κι έχουμε την πλουσιότερη γλώσσα σε όλο τον κόσμο. Ας προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ, ο καθένας από τον δικό του χώρο να υπερασπισθεί την Ελληνική Γλώσσα, ας μάθουμε στα παιδιά μας να την αγαπούν, ας πάρουμε παράδειγμα έστω απ τους ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ.

ονομα είπε...

Αγάπητε Γιάννη,

Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Είναι για μένα προσωπικό στοίχημα να μάθω κάποτε να μιλώ σωστά ελληνικά και δουλεύω συστηματικά πάνω σε αυτό.
Η ελληνική γλώσσα είναι πραγματικά θησαυρός και οι περισσότεροι δεν τον εκτιμούν... Προσωπικά θεωρώ ότι μόνο με τα ελληνικά μπορεί κάποιος να εκφράσει τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά του κατά τρόπο, ώστε να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Φιλικά
Ντελάλης

Top