αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η Καπέλα Σιξτίνα στο blog του Ντελάλη

Η Καπέλα Σιξτίνα (Cappella Sistina) είναι ένα παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού.

Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ΄
εκ του οποίου οφείλεται και το όνομα αυτού. Η φήμη του όμως βασίζεται στην αρχιτεκτονική του, η οποία ακολουθεί το Ναό της Παλαιάς Διαθήκης, και ιδιαίτερα για το διάκοσμό του. Είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του.

Η Καπέλα Σιξτίνα είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές διοικητικές δραστηριότητες, και κυρίως το κονκλάβιο, βάσει του οποίου εκλέγεται νέος Πάπας.

Δείτε το εσωτερικό της Καπέλα Σιξτίνα από την εφαρμογή παρακάτω και θαυμάστε τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών. Πραγματικά, χαζεύοντας το στην επίσημη ιστοσελίδα του (δείτε εδώ), ένιωσα την ανάγκη να το μοιραστώ... Πρόκειται (κατά τη γνώμη μου) για μια από τις καλύτερες αναρτήσεις μου... Πραγματικά μοναδική...

(Κάντε ζουμ με τη ροδέλα του ποντικιού. Μετακινηθείτε τοποθετώντας τον κέρσορα όπου επιθυμείτε και πιέζοντας το αριστερό κλικ)


Ντελάλης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Καπέλα Σιστίνα,
κρούει σε άρθρο του στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού, «L΄Osservatore Romano», ο διευθυντής των Μουσείων του Βατικανού, Αντόνιο Παολούτσι. Το αριστούργημα του Μιχαήλ Αγγέλου απειλείται από τη σκόνη, εξαιτίας του υπέρογκου αριθμού επισκεπτών, οι οποίοι ξεπερνούν τα 4 εκ. ετησίως. «Το πρόβλημα του χώρου, που υποδέχεται κάθε μέρα χιλιάδες ανθρώπους, είναι η υπερβολική ανθρώπινη πίεση, το σύστημα κλιματισμού, το οποίο είναι πλέον ανεπαρκές, και οι ρύποι», γράφει ο Παολούτσι...

Δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου αναφέρουν ότι το σοβαρό έργο των συντηρητών απειλείται από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και το «εκτός προγράμματος» άνοιγμα των πυλών των μουσείων κατά τη διάρκεια τελετών και γιορτών.

Το αποτέλεσμα είναι ότι συσσωρεύονται διαρκώς συνθετικές ίνες, σκόνη, κομμάτια επιδερμίδας, αλλά και αιωρούμενα μαλλιά, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, «θαμπώνουν» την επιφάνεια των τοιχογραφιών. Κάθε χρόνο, οι συντηρητές καθαρίζουν την πασίγνωστη τοιχογραφία με ειδικά πινέλα, φτιαγμένα με απαλό τρίχωμα κατσικιού.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συντήρησης, Μαούριτσιο Ντε Λούκα, δηλώνει ότι «τώρα, θα πρέπει, πιθανόν, να αυξήσουμε τους ρυθμούς των παρεμβάσεών μας, ενισχύοντας και με νέα συστήματα για το φιλτράρισμα του αέρα».

Ωστόσο, ο Τζανλουίτζι Κολαλούτσι, υπεύθυνος των έργων συντήρησης, που έγιναν στο τέλος της περασμένης δεκαετίας, υπενθυμίζει ότι «ακόμη και το ξεσκόνισμα με τα πινέλα, δεν είναι εντελώς ανώδυνο. Κατά συνέπεια, η μέθοδος αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνότερα απ΄ότι γίνεται έως τώρα».

Τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου για να μην επιβαρυνθούν, στα κονκλάβια, που πραγματοποιούνται μέσα στην Καπέλα Σιστίνα για την εκλογή του εκάστοτε ποντίφικα, έχει, πλέον, αποφασισθεί να μην χρησιμοποιούνται κεριά, τα οποία στο παρελθόν, είχαν αφήσει τη μαύρη ...σκιά τους επάνω στις φιγούρες της Δευτέρας Παρουσίας.

Εκπρόσωποι της επισκοπής της Ρώμης αναφέρουν ότι «η Καπέλα Σιστίνα αποτελεί ανεκτίμητη περιουσία της χριστιανοσύνης, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, και όποιο σχέδιο και παρέμβαση μπορεί να χρησιμεύσει για την καλύτερη διατήρησή της δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Ντελλάλη πήρες το θέμα εε; και μετά κόλησες..

Top