αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη αραχωβα διαμονη ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακος επιθεωρητης ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό ενεργειακο πιστοποιητικό αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα αραχωβα

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Διεθνής ημέρα μουσείων

Του Γιάννη Αν. ΛΟΥΚΑ

Διεθνής ημέρα μουσείων
Εμπρός για έναν πολιτιστικό Καλλικράτη!


Αγαπητέ Ντελάλη,

Θα ήθελα να πληροφορήσω τους επισκέπτες σου ότι η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί (ήδη από το 1977) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Στα πλαίσια αυτού του εορτασμού, που φέτος έχει θέμα «Μουσεία και Κοινωνική Αρμονία», την Τρίτη 18 Μαΐου 2010 η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας διοργανώνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
  • Εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχολείων και φορέων του Νομού Φωκίδας.
  • Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο.
  • Λειτουργία του Μουσείου μέχρι τις 22.30΄.
  • Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Γιάννη Κουλελή με θέμα «Δελφών τόπος».
  • Μουσική εκδήλωση το ίδιο βράδυ στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου αφιερωμένη στις Μούσες του έντεχνου τραγουδιού, προσφορά του Δήμου Δελφών.
Μερικά Σχόλια:
  1. Ο αυτοδιοικητικός ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, προϊόν εκλογομαγείρων, σκοτεινών διαδρομιστών του παρασκηνίου, προχειρολόγων, ρουσφετολόγων και σύγχρονων Μαυρογιαλούρων, απαγόρευσε μία φυσική και φυσιολογική ένωση. Κανένας όμως δεν μπορεί να απαγορεύσει έναν πολιτιστικό ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με όλα τα γειτονικά μας χωριά, πάνω από μικροσυμφέροντα και ξεπερασμένους αναχρονιστικούς τοπικισμούς. Γι αυτό, την ημέρα και τη νύχτα αυτή να την εκμεταλλευθούμε.
    Κατηφορίστε με τις οικογένειές σας ή τους φίλους σας στην δεκάλεπτης διάρκειας πανέμορφη διαδρομή προς τους Δελφούς που ειδικά αυτή την εποχή είναι κατακίτρινη και μοσχομυρίζει από τις ανθισμένες σπαρτιές. Για πολλούς ανθρώπους σ’ όλη την οικουμένη, η επίσκεψη αυτή είναι ένα όνειρο ζωής. Να αποκατασταθεί έτσι η σχέση του σύγχρονου Έλληνα με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
  2. Η ευκαιρία να δει κανείς το ανακαινισμένο Μουσείο κατά τις βραδινές ώρες φωτισμένο και επιβλητικό, δεν είναι πολύ συνηθισμένη (μία φορά το χρόνο και αν). Η παρακολούθηση μουσικής συναυλίας σε αυτές τις συνθήκες, σας διαβεβαιώ, είναι μοναδική αισθητική εμπειρία.
  3. Οι Αραχωβίτες στηρίζουμε ενεργά και μαζικά όλα τα δρώμενα του Δελφικού Χώρου, από την εποχή της Μεγάλης Ανασκαφής και των Δελφικών Γιορτών του Σικελιανού μέχρι σήμερα. Απόδειξη η περίφημη φωτογραφία του Αγγελου Σικελιανού με πλήθος Αραχωβιτών στην πλατεία Παπαιωάννου (Τομαρόβρυσση για τους ντόπιους) και η εκμάθηση της υφαντικής τέχνης από τη Εύα Πάλμερ-Σικελιανού κοντά σε Αραχωβίτισες υφάντρες.
  4. Περιμένουμε με υπομονή και καρτερικότητα τη μεγάλη μέρα των εγκαινίων ενός τοπικού Μουσείου και στην Αράχωβα. Το θέλουμε, το αξίζουμε, το δικαιούμαστε, το απαιτούμε. Η Δημοτική Αρχή πιστώνεται με τη δημιουργία της κτιριακής υποδομής για το Μουσείο (το είδος και την οργάνωση του οποίου ας τα αποφασίσουν οι ειδικοί), θα χρεώνεται όμως από εδώ και στο εξής την κάθε καθυστέρηση και λοξοδρόμηση του σκοπού της ανακαίνισης του παλιού Δημοτικού Σχολείου.
  5. Οι μέχρι τώρα τρεις εκδηλώσεις - εκθέσεις είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον ακούραστο, σεμνό, προικισμένο και ανιδιοτελή εργάτη του Πολιτισμού ΤΑΚΗ ΜΥΛΩΝΑ.
    Η πρόσφατη φωτογραφική του έκθεση με τα ιστορικά ντοκουμέντα και τις μεγάλες προσωπικότητες που συνδέθηκαν με το Πανηγυράκι είναι μεγάλης αξίας. Επίσης οι πρωτότυπες ρομποτικές καλλιτεχνικές-τεχνολογικές κατασκευές άνετα θα μπορούσαν να σταθούν στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και να δημιουργήσουν αίσθηση στην καλλιτεχνική Αθήνα. Βλέπετε, αγαπητοί επισκέπτες της Αράχωβας, στην Αράχωβα αθόρυβα συμβαίνουν ΚΑΙ αυτά!
  6. Με την ευκαιρία μπορούμε άραγε να φαντασθούμε την πραγματοποίηση ποιοτικών μουσικών εκδηλώσεων στο "Αίθριο του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας", με φόντο τη φωτισμένη ΩΡΑ και το βράχο της με τον κισσό, δίπλα στο ιστορικό κτίριο του Ανδρέα Συγγρού; Δεν θα αποτελούσε αυτό μια ιδιαίτερη τιμή για πολλούς καλλιτέχνες; Δεν θα μπορούσε αυτό να είναι η απαρχή ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ σε μια άλλη Αράχωβα διαφορετική από τη χειμερινή και άγνωστη στους πολλούς; Να ξαναζωντανέψει έτσι το προαύλιο των παιδικών μας χρόνων και των σχολικών μας αναμνήσεων για μια διαφορετική χρήση. Θα ευφρανθούν έτσι και οι παλιοί δάσκαλοι παρόντες και απόντες…
  7. Όσοι (καλοπροαίρετα ή μη) θεωρήσουν όλα τα προηγούμενα «κουλτουριάρικα» ή πολυτέλεια σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης, προκαταβολικά θα απαντήσω:
    α) «ουκ επ΄ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος» (ασφαλώς ούτε «επί … παντεσπάνι»).
    β) σε εποχές κρίσης η παράδοση και ο πολιτισμός συγκρατούν τους ανθρώπους από την εξαχρείωση, την αποκτήνωση, την ισοπέδωση και την κατάθλιψη.
    γ) ο πολιτισμός, εκτός από την αυταξία του, μπορεί να μετατραπεί, μέσω της προβολής και της επιχειρηματικότητας, και σε οικονομικό όφελος.
Ιδού λοιπόν πεδίον λαμπρόν για όλους μας.
Ευχαριστώ για την απλόχερη αραχωβίτικη φιλοξενία.

'Οψόμεθα εις … Δελφούς' !

Με εκτίμηση
ΙΑΛ

13 σχόλια:

ΜΕ ΝΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ είπε...

Τελικα ειδατε οτι ειχα δικιο οταν εδω και 3-4 ημερες σας ελεγα οτι ΠΡΕΠΕΙ να βρεθει ΚΟΙΝΗ λυση . Ο υπουργοςε Γ. Ραγκουσης εδωσε λυση με χρυση τομη και ονομα ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ- ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ. ΤΟ μελλον ειναι αυτο που πρεπει να μας καθοδηγει και οχι οι χαζο - τοπικισμοι και η φανατιλα απο οποια μερια και αν προερχεται . ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ το μελλον και την κοινη τυχη .Η αναπτυξη ειναι ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. Χαιρομε που η προβλεψη μου βγηκε ΑΛΗΘΙΝΗ, κοντρα στους τοπικισμους.

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ «ΜΕ ΝΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ» τελικά έχεις καταντήσει σαν τον «Ασβό» ρυπαίνεις, όποια ανάρτηση, είναι άξια λόγου για συζήτηση. Τράβα πιο πέρα ,να εκφράσεις τις άρρωστες και φασιστικές εμπάθειές σου, που προέρχονται μέσα από ένα υστερόβουλο και γελοίο μεγαλοϊδεατισμό. Μην εκμεταλλεύεσαι την δημοκρατικότητα του Ντελάλη που σου αναρτά τα όποια γραπτά σου και τράβα γράψε στο BLOG του χωριού σου, στον περιβόητο και μέγιστο……… Θέμη. Με αυτόν έχετε και το ίδιο μυαλό και την ίδια……… δημοκρατικότητα.
(Ζητώ συγγνώμη από το συμπαθητικό ζωάκι, Δεν μου φταίει σε τίποτα)

ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ (ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ) είπε...

Ενοτικη η προταση , εχει μια ισορροπια αφου το Διστομο ειναι πρωτο στο ονομα και παραλληλα εχει και τη εδρα του νεου Δημου. Δεν χρειαζεται ομως παηγυρισμοι ή εξαλοσυνες για το απο τελεσμα της διαβουλευσης που εγινε. Μπορει οιφιλοι Αραχωβιτες να πιεσαν με πλαγια μεσα. ομως η λυση εχει εσωτερικη ισορροπια για το καλο ολων . Αυτο δεν πρεπει να απογοητευει τους συπολιτες Στειριωτες και Αντικυριωτες διοτι οπως το εχουμε ξαναπει , κανεις δεν χανει το ονομα του και την ταυτοτητα του. Το πιο τρανο παραδειγμα το Στειρι που παρολο που μπηκε προ ευων στο Δημο Διστομου εξακολουθει να λεγεται Στειρι και να προοσετει με ταχυτερους ρυθμους απο πριν Εμπρος λοιπον για το κοινο μελλον χωρις να ακουμε τους φανατικους ειτε απο δω ειτε απο εκει. ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑ, το νεο ΔΗΜΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ- ΑΡΑΧΩΒΑΣ.

Σταθης 1+2+3 είπε...

Φοβαμαι οτι ο Ντελαλης δεν εχει παρει ειδηση αυτο που εγραψε αυτος ο ΜΕ ΝΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ. Πηρα τηλεφωνο στην ΕΡΤ και μου ειπαν οτι πραγματι εγινε τελικα ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ, οπως το γραφει. Τι λεει ο Ντελαλης; Εμαθε κατι; Παντως μου φαινεται πολυ καλυτερη απο την προηγουμενη. Η διαβουλευση που πρεσυει ο Παπανδρεου ΑΠΕΔΩΣΕ καρπους οσον αφορα την Αραχωβα. Δεν πρεπει ομως να προκαλεσουμε.

ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ είπε...

Ξυπνηστε ρε χωριανοι! Γιναμε ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ! Το πηρε κανεις χαμπαρι;

Χ.Ψ. είπε...

Δεν καταλαβαινω Ανωνυμε,γιατι βριζεις τον Θεμι απο το Διστομο. Διαβαζω την τελευταια αναρτηση του πριν απο λιγο και βλεπω σοβαροτητα και ηρεμια. Δεν σε καταλαβαινω .Γιατι θελεις και ντε αντιπαλοτητα;Ουτε εμεις οι Αραχωβιτες οιτε, πιστευω οι Διστομιτες ή οι Σντικυραιοι θελουμε πολεμο αλλα διαλογο και συνεννοηση.Κρατει φιλε, οσο και αν ηθελες το ονομα της Αραχωβας μονο του στον τιτλο του Δημου. Ειμαστε ΜΑΖΙ και πρεπει να το καταλαβουμε.

Ανώνυμος είπε...

Τι λεει ο ΜΕ ΝΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ. Ειναι αληθεια αυτο ή μας δουλευει; Για ψαξτε το. Μην μας παραπλανει;Το λεει αυτο ο Ραγκουσης;

Ανώνυμος είπε...

Πεστα μεγάλε .....Ανώνυμε εννοω !!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά!

ο Ανθρωπος που έγραψε το άρθρο άλλα θέλει να πεί...

Δε λέω; σωστά τα σχόλιά σας αλλά είναι σαν να σχολιάζουν άλλο άρθρο...!!!

Που θα πάει; θα γράψει κανένας κάνα σχετικό και θα "ξελυσάξουμε" όλοι μας!

φιλικά
Σ.Ρ

χψ είπε...

Ρε συ Σ.Ρ. τελικα ο ΜΕ ΝΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ειχε δικιο. Και εμεις νομιζαμε τοσο καιρο οτι ηταν αντι -Αραχωβιτης. Μηπως τελικα οι γειτονες μας δεν ειναι τοσο κακοι οσο τους λεμε;

ονομα είπε...

"σε εποχές κρίσης η παράδοση και ο πολιτισμός συγκρατούν τους ανθρώπους από την εξαχρείωση, την αποκτήνωση, την ισοπέδωση και την κατάθλιψη".

Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Τι να πει κανείς μετά από αυτή τη φράση?

Αγαπητέ Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση...


Με εκτίμηση
Ντελάλης

νικος- παρατηρητης είπε...

Ο φιλος του ...Ασβου χαθηκε. Τι επαθε? Κολλησε γιατι αποδειχθηκε οτι ο ΜΕ ΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑ ΓΝΩΣΗ ειχε δικιο?

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΑΣΧΕΤΑ......ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ......ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ.......

Top