Ένα βασικό σφάλμα στον χειρισμό του πηδαλίου προκάλεσε τη σύγκρουση του υπερωκεάνιου Τιτανικός με παγόβουνο το 1912, ενώ η τόσο γρήγορη βύθισή του προήλθε επειδή ένας αξιωματικός έπεισε τον καπετάνιο να συνεχίσει την πορεία του πλοίου, σύμφωνα με τη συγγραφέα ενός νέου βιβλίου (Good as gold - Καλός σαν χρυσός), και εγγονή του δεύτερου αξιωματικού του Τιτανικού, Λουίζ Πάτεν.
«Θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποφύγει το παγόβουνο, αν δεν είχαν κάνει την γκάφα» δήλωσε η Πάτεν στην Daily Telegraph. «Αντί να στρέψουν τον Τιτανικό με ασφάλεια στα αριστερά του παγόβουνου, όταν αυτό εντοπίστηκε ακριβώς μπροστά τους, ο πηδαλιούχος, Ρόμπερτ Χίτσινς, πανικοβλήθηκε και έστριψε το πλοίο προς την λάθος κατεύθυνση (δηλαδή δεξιά)». Όταν έγινε το λάθος, προσθέτει η Πάτεν, «είχαν μόνο τέσσερα λεπτά για να αλλάξουν την πορεία, και τη στιγμή που ο πρώτος αξιωματικός Ουίλιαμ Μέρντοχ εντόπισε το λάθος του Χίτσινς και προσπάθησε να το διορθώσει, ήταν πολύ αργά».
Ολο δεξιά!
Το λάθος συνέβη επειδή την εποχή εκείνη που τα πλοία µετατρέπονταν από ιστιοφόρα σε ατµόπλοια υπήρχαν δύο συστήµατα πηδαλιούχησης εντελώς αντίθετα µεταξύ τους. Ετσι, η διαταγή για στροφή «όλο δεξιά!» σήµαινε ότι το πηδάλιο έπρεπε να γυρίσει δεξιά βάσει του παλιού συστήµατος και αριστερά βάσει του νέου. Οταν ο υποπλοίαρχος Ουίλιαµ Μέρντοκ εντόπισε το παγόβουνο σε απόσταση δύο µιλίων, η διαταγή του «όλο δεξιά!» παρερµηνεύθηκε από τον πηδαλιούχο Ρόµπερτ Χίτσινς, ο οποίος έστριψε το πλοίο δεξιά αντί αριστερά. Ειδοποιήθηκε σχεδόν αµέσως να διορθώσει το λάθος, όµως ήταν αργά.
Ο Λαϊτχόλερ, ο ανώτερος αξιωματικός που επέζησε του ναυαγίου, κάλυψε το σφάλμα αυτό και στις δυο ανακρίσεις που έγιναν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επειδή φοβόταν ότι θα προκαλούσε πτώχευση των ιδιοκτητών του κακότυχου υπερωκεανίου και θα έκανε τους συναδέλφους του να μείνουν χωρίς δουλειά.
Ο Μπρούς Ισμέι, πρόεδρος της εταιρείας White Star line στην οποία ανήκε ο Τιτανικός, έπεισε τον καπετάνιο να συνεχίσει το ταξίδι, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το πλοίο ταχύτερα από ότι θα είχε συμβεί στην αντίθετη περίπτωση.
«Αν ο Τιτανικός είχε σταματήσει, θα είχε συνεχίσει να πλέει στο νερό τουλάχιστον μέχρι την άφιξη του πλοίου διάσωσης και κανένας δεν θα είχε χάσει την ζωή του» σύμφωνα με την Πάτεν.
Ο Τιτανικός ήταν το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο του κόσμου όταν αναχώρησε από το Σαουθάμπτον της Βρετανίας για τη Νέα Υόρκη για το παρθενικό του ταξίδι στις 10 Απριλίου του 1912. Μετά από τέσσερις ημέρες ταξιδιού, το πλοίο συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο και βυθίστηκε, παίρνοντας στον υγρό τάφο 1.500 από τους επιβάτες του.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά όμως με το Giorgo Papandreou? Καταρχήν ο ίδιος παρομοίασε τη χώρα μας με τον Τιτανικό... Κι έπειτα, ως άλλος -σύγχρονος- πηδαλιούχος του Τιτανικού, απ' την τρομάρα του έστριψε το πηδάλιο δεξιά αντί αριστερά, με αποτέλεσμα η χώρα να συγκρουστεί με το παγόβουνο (των δανειστών, της τρόικας και του Δ.Ν.Τ.) και να αρχίσει να βυθίζεται... Τρίτον και τελευταίο, οι δανειστές -σαν τον πρόεδρο της εταιρείας στην οποία ανήκε ο Τιτανικός- έπεισαν τον Giorgos να συνεχίσει το ταξίδι του, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βυθίζεται... ολοταχώς!
Το 1912, όταν και βυθίστηκε ο Τιτανικός, πνίγηκαν περίπου 1.500 άνθρωποι, ενώ οι υπόλοιποι 700 που σώθηκαν -στην πλειοψηφία τους επιβάτες της πρώτης θέσης (οι οικονομικά εύποροι)- παρακολουθούσαν από τις σωσίβιες λέμβους το τραγικό γεγονός...
Σήμερα πόσοι θα βρεθούν στη θέση των 1.500 άτυχων και πόσοι στη θέση των 700 προνομιούχων?? Το μέλλον θα δείξει...
Ντελάλης